Andreja Mojškrc iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila rezultate poostrenega inšpekcijskega nadzora, ki je potekal minuli konec tedna.

Minuli konec tedna, od petka do nedelje, je zdravstveni inšpektorat opravil čez tisoč inšpekcijskih nadzorov, in sicer glede spoštovanja karantenskih odločb in upoštevanjem smernic v gostinskih lokalih.

Nad spoštovanjem vročenih odločb o karanteni je bilo opravljenih 945 inšpekcijskih nadzorov, skupno število od dne, ko je bilo omogočeno vročanje odločb na mejnih prehodih, pa je 2821 nadzorov.

Kot je dejala Andreja Mojškrc iz zdravstvenega inšpektorata, se nadzori intenzivno nadaljujejo in lahko osebe, ki so bile že obiskane, pričakujejo dodaten obisk. 

Rezultati glede spoštovanje karantene so naslednji:

 • 760 oseb je vročeno odločbo spoštovalo, kar pomeni, da so se nahajali na naslovih, ki so ga določili za prestajanje karantene,
 • v 40 primerih oseba ni bila prisotna na mestu navedenem v karantenski odločbi,
 • v enajstih primerih inšpektorjem ni bil omogočen dostop do zasebnega zemljišča,
 • 32 oseb je navedlo napačen oziroma lažen naslov (policija bo vodila postopke naprej),
 • v petnajstih primerih oseba ni odprla vrata, v 87 primerih pa osebe v večstanovanjskih objektih ni bilo mogoče najti, ker ni bila navedena številka stanovanja.

Opravljeni so bili tudi nadzori v gostinstvu, predmet nadzora so bili gostinski lokali, kjer lahko obstaja tveganje glede števila obiskovalcev, inšpektorji pa so preverjali še razmak med mizami, dostopnost razkužil, uporabo mask in morebitne druge kršitve.

V večini primerov so inšpektorje spremljali tudi policisti, nadzori pa so potekali tako v dnevnem kot v nočnem času.

Opravljenih je bilo 182 nadzorov v gostinskih lokalih na območju celotne države. Rezultati so sledeči:

 • 20 primerov nezadostne razlike med mizami,
 • 20 primerov neuporabe mask gostov v notranjih prostorih,
 • več primerov praznih posodic z razkužili ali nedostopnih razkužil,
 • več primerov nepravilne uporabe maske pri natakarjih, 
 • en primer, ko zaposleni sploh niso nosili mask,
 • trije primeri, ko obvestila za goste v zvezi z zaščitnimi ukrepi niso bila zadostna

Postopki so sicer še v teku, je pa glede na zakonodajo za gostince, ki so pravna oseba, predpisana globa od 4000 do 100.000 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika pa od 2000 do 50.000 evrov

»Pri neskladnostih glede nošenja mask so inšpektorji večinoma izrekali zgolj opozorila in so osebe takoj popravile neustrezno nošenje mask,« je pojasnila Mojškrčeva in pozvala predvsem k osebni odgovornosti in spoštovanju priporočil. 

V tem koncu tedna je bil sicer poudarek na izpolnjevanju higienskih priporočil, glede prireditev in zbiranj pa bo nadzor opravljen v prihodnjem obdobju, a kot priznava Mojškrčeva, inšpektor v zasebne prostore ne more vstopati in se nadzor lahko opravi le na javnih mestih. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice