Madžarska OTP Bank je podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM. Posel bi naj dokončali v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Pogodba je podpisana. Madžarska banka OTP Bank prevzema drugo največjo slovensko banko Novo KBM. Ta je trenutno v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj. S tem bo v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja tudi od NLB.

Posel naj bi dokončno uredili v drugem četrtletju prihodnjega leta, ko bo OTP pridobil vsa dovoljenja pristojnih regulatorjev.

Prevzem naj bi bil vreden okoli milijarde evrov

Kot poroča časnik Finance, kupnina za nakup Nove KBM zaenkrat še ni znana. Tiskovna agencija Reuters je pred slabim mesecem pisala, da bi bil prevzem Nove KBM lahko vreden skoraj milijardo evrov, kar bi bila daleč največja prevzemna transakcija v našem prostoru v zadnjih letih.

Banka, ki je v lasti najbogatejšega Madžara, se krepi, pokupila je vse njihove banke v regiji. Lastnik Sandor Csanyi je med drugim tudi predsednik madžarske nogometne zveze. 

Kot še poročajo Finance, bo njegova družba Medota Invest predvidoma leta 2024 v Ljubljani kdobila sodobnejši potniški center. Gradnja Emonike, ki predvideva prenovitev osrednje železniške in avtobusne postaje, bo stekla predvidoma v prihodnjem letu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice