Vlada Republike Slovenije je na sinočnji seji zaključila z obravnavo predloga tretjega protikorona paketa, ki vključuje turistične bone za vse prebivalce Slovenije, tudi mladoletne.

Na sinočnji seji je vlada zaključila z obravnavo predloga Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije bolezni COVID-19 za državljane in gospodarstvo.

Predlog zakona vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja, so sporočili iz vlade.

Kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin za Odmeve, je najpomembnejši del namenjen pomoči turizmu. V predlogu zakona so tako tudi tako imenovani vavčerji oziroma boni za turizem, ki naj bi jih prejel vsak državljan Republike Slovenije. Predlog je vlada razširila tako tudi na mladoletne, saj naj bi otroci prejeli 50 evrov, odrasli pa 200 evrov za uporabo v Sloveniji. Glede bonov je še povedal, da zaenkrat še ni predpisano, da bi bili prenosljivi znotraj družine, ampak namignil na to možnost. Obenem naj bi država pomagala tudi prevoznikom, predvsem tistim na področju turističnih prevozov, nadomestilo pa bi prejeli tudi žičničarji.

Slovenski turizem se nadeja 5 milijonov dodatnih nočitev

Matej Lahovnik je še povedal, da bo že s prvim junijem predvideno sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, ukrepu je do konca leta namenjenih 500 milijonov evrov. Po tem predlogu bi vsak delodajalec, ki bo prešel na štiriurni delovnik, dobil maksimalno subvencijo v višini 448 evrov na vsakega delavca.

Glede turističnih bonov je dejal, da bo tako štiričlanska družina dejansko dobila 500 evrov za uporabo v slovenskih turističnih nastanitvah, verjamemo, da pa bodo še dodatno potrošili polovico tega zneska. Po njihovih ocenah bo ukrep prispeval več kot 5 milijonov nočitev v slovenskem turizmu. Sofinanciranje čakanja na delo je vlada za turizem podaljšala še za en mesec, čeprav so mnogi turistični delavci želeli, da bi bil ukrep podaljšan vsaj do konca leta, kar pa je po besedah Lahovnika nerealno.

Vlada bo danes tretji sveženj ukrepov, ki je težak okoli milijarde evrov, predstavila še koaliciji, nato pa ga bo poslala v obravnavo državnemu zboru. Ravno tako je za danes predvideva predstavitev ukrepov javnosti.

Starejše novice