Foto: Bobo
V štajerski prestolnici se v drugem krogu županskih volitev obeta dvoboj med nekdanjim in aktualnim županom Francem Kanglerjem in Sašo Arsenovičem.

Ob uvrstitvi v drugi krog sta si Saša Arsenovič in Franc Kangler podala roko, hkrati pa oba poudarila svoje prednosti.

»Mislim, da smo ljudi prepričali s trdim delom in z jasno vizijo in s tem, da smo prešli od besed in besedičenja k dejanjem. In številke to potrjujejo,« je dejal Arsenovič.

Kangler pa je dodal: »Moje županovanje v Mariboru ima veliko pozitivnih pečatov. Vejo, da to, kar obljubim, naredim in ne pozabim na nikogar v mestu, tudi če je zadnja hiša v občini, kar pa je po moji oceni aktualni velikokrat pozabil.« 

V drugem krogu volitev za župana Maribora se je tako ponovil enak dvoboj kot leta 2018. Takrat je slavil aktualni župan, v simboličen dar pa je prejel celo granitno kocko.

»Želim ti, da vodiš to mesto dobro, predvsem pa si želim, da mi tisto kocko podariš, če boš sam vodo to mesto, da jo bom jaz lahko uporabo,« je pred štirimi leti Arsenoviču ob stisku roke dejal Kangler. 

Pa je lahko letos drugače?

Kangler je mariborsko občino vodil od leta 2006 do konca leta 2012, ko je mandat prekinil po intenzivnih Mariborskih vstajah.

Bes meščanov si je nakopal s svojimi dejanji, postavitev radarjev pa je bila kaplja čez rob. Ponovno je kandidiral na naslednjih volitvah, leta 2014 je premoč priznal Andreju Fištravcu, leta 2018 pa Saši Arsenoviču.

Je pa tudi aktualni župan v letošnjem letu zaradi incident z mladoletnikom, ki naj bi ga lažje telesno poškodoval, razmišljal o odstopu.

Še vedno vztraja, da se je mladoletnika le dotaknil, mariborsko tožilstvo pa je naposled ovadbo zavrglo.

»Sem razmišljal tudi v to smer, bilo je veliko teh pobud. Pobud pa še bistveno več iz cele Slovenije, da naj s svojim delom nadaljujemo,« je po incidentu javno povedal Arsenovič.

Kaj pričakujeta od drugega kroga?

V nedeljo se bo zato odvil težek boj med kandidatoma. In čeprav Arsenovič vztraja pri sloganu 'Maribor. Vsak dan boljši', je Kangler po Mariboru razstavil nove volilne plakate: 'Medtem ko se zdaj samo center mesta glanca, bo ZA VSE Mariborčane poskrbel FRANCA.'

Kaj pa kandidata pričakujeta od drugega kroga?

»Prej smo se pogovarjali o zgodovini, zdaj pa upam, da je čas za prihodnost. Tudi, če bomo povedali kaj takšnega, kar bo nagovarjalo volivce, se bodo potem tudi v večjem številu odzvali in odšli na volišče,« je ob uvrstitvi v drugi krog povedal Arsenovič.

»Prepričan sem, da s prepiranjem še nihče ni nikoli nikamor prišel. In mesto si ne zasluži, da bi se ljudje prepirali v mestu,« pa je še dodal Kangler.

Že kmalu bomo torej izvedeli, ali bo županovanje v štajerski prestolnici nadaljeval aktualni župan Arsenovič, ali pa bo županski stolček zasedel Kangler, ki mu je prejšnji teden za en glas spodletelo mesto v državnem svetu.

Starejše novice