Foto: Bobo
O aktualnem stanju glede epidemije so spregovorili direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, Alojz Sladič iz uprave uniformirane policije in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma predstavil epidemiološko sliko v Sloveniji, ki je v primerjavi s prejšnjim tednom nekoliko bolj spodbudna, saj je delež pozitivnih za tri odstotne točke nižji. Še vedno pa se povečuje število okuženih v domovih za starejše, velik je tudi pritisk na bolnišnice.

Občine v vzhodnem delu države so še zmeraj tiste z najvišjo incidenco. Kot je spomnil Kacin, bo vlada pripravila poseben načrt sproščanja ukrepov, a do sproščanja bo prišlo le ob postopnem izboljševanju epidemioloških razmer in predvsem razmer v bolnišnicah. 

Inšpektorji v enem tednu izdali za skoraj 29 tisoč evrov glob

V nadaljevanju je Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata predstavila tedensko poročilo inšpekcijskih organov v obdobju od 16. novembra do 22. novembra. 

Skupno število opravljenih nadzorov v navedenem obdobju je bilo 2254. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 evrov, dodatno pa še 246 opozoril po in 77 upravnih ukrepov.

V gostinstvu so opravili 198 nadzorov. Izrekli so tri prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 6400 evrov in izdali dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V trgovinah so opravili 197 nadzorov, izrekli pa eno sankcijo v vrednosti 400 evrov.

Druge storitvene dejavnosti (frizerski in kozmetični saloni ter cvetličarne) so bile predmet nadzora 240-krat, neskladnosti pa niso ugotovili.

Največ kršitev na javnih mestih

Na zunanjih javnih površinah so opravili 571 nadzorov in izrekli 23 prekrškovnih sankcij v vrednosti 8000 evrov.

Nadzor so opravili tudi v 132 večstanovanjskih stavbah, izdali pa so eno ureditveno odločbo. Iz poročila izhaja, da je zdravstveni inšpektorat opravil številčno največ nadzorov na javnih mestih, kjer so ugotovili največ neskladnosti.

Inšpekcijski nadzor so opravili tudi na občinah Trbovlje, Kočevje, Postojna, Gornja Radgona, Radenci, Ilirska Bistrica, Piran in Izola, inšpektorji pa večjih kršitev niso zaznali.

Potza je izpostavila nadzor v gostinskih obratih, kjer zaznavajo nedovoljeno obratovanje in zbiranje ob gostinskih obratih po prevzemu hrane ali pijače, ki se je z vrtov preselilo na bližnje površine.

Med kršitvami je izpostavila nadzor gostinskih lokalov na območju Štajerske, kjer so inšpektorji s pomočjo policistov na podlagi prijav ugotovili nedovoljeno zbiranje, neuporabo mask, v enem od lokalov pa so se nahajale osebe, ki naj bi pripravljale spletno stran in pri tem niso uporabljale mask. Ob tem so v enem lokalu naleteli še na zavezanko, ki je znotraj lokala kadila. 

Kršitve na področju gostinstva in primer Zlatka

Zdravstveni inšpektorat po besedah Potze vodi tudi postopek o večjem številu okužb v Postojni, ki naj bi izvirale iz sedmine po pogrebu.

»Zaskrbljujoče je, da pri nekaterih posameznikih še vedno zaznavamo ponavljajoče se kršitve in aktivno nasprotovanje vladnim ukrepom. Nasprotovanje ukrepom s strani takih oseb je vedno pogosteje objavljeno tudi na socialnih omrežjih, kjer dosežejo večje število ljudi in so zelo odmevna,« je poudarila inšpektorica in kot primer navedla posameznika, ki je že dobil globo zaradi neuporabe zaščitne maske, nekatera njegova dejanja pa so bila s strani tožilstva naznanjena kot sum storitve kaznivega dejanja, kljub temu pa nadaljuje s kršitvami in je bil v preteklem tednu uveden nov postopek zoper njega.

Pri tem zaradi varovanja osebnih podatkov ni želela potrditi, ali gre za primer raperja Zlatka.

Policisti praviloma najprej opozarjajo

Alojz Sladič iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave je dejal, da kljub nadzoru in visokim globam, policija še zmeraj zaznava veliko kršitev. Pri tem omenja kršitve na področju gostinstva, ko se gostje v lokalu vključno z osebjem skušajo potuhniti in skriti. V nadaljevanju je predstavil še aktivnosti in ukrepe policije v novembru in v obdobju od marca naprej. 

V novembru je policija povprečno dnevno opravila več kot 2400 nadzorov različnih krajev glede upoštevanja vladnih odlokov, pri tem so dobili tudi 852 prijav o kršitvah odloka.

»Policisti ob zaznanih kršitvah v večji meri kršitelje opozarjajo. Če ocenijo, da opozorilo ne bo imelo učinka, pa izvedejo tudi represivne ukrepe s ciljem spoštovanja ukrepov. V največ primerih represivnih ukrepov gre za izrek globe z izdajo plačilnega naloga,« je pojasnil. 

Poostren nadzor že konec tedna

Od marca do 26. novembra je sicer policija prejela čez 4000 prijav kršitev s strani občanov, sami pa so ugotovili več kot 16 tisoč kršitev, izrekli skoraj 11 tisoč opozoril, uvedli 136 prekrškovnih postopkov in zdravstvenemu inšpektoratu predali skoraj osem tisoč predlogov za uvedbo postopka. 

»Policija bo ta konec tedna na območju celotne države na avtocestah in hitrih cestah vzpostavila nadzorne točke, na katerih se bo izvajal celovit nadzor cestnega prometa, pomeni po vseh področjih policijskega dela. Preverjali bomo tudi namen potovanja udeležencev,« je napovedal Sladič in v luči mednarodnega boja proti nasilju nad ženskami pozval k prijavi tovrstnega nasilja. 

Bolniki iz Štajerske zasedajo bolnišnico v Trbovlju

Ob koncu je nastopila še direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič, ki je predstavila situacijo v najmanjši splošni bolnišnici v Sloveniji. Na razpolago imajo vsega 130 postelj, od tega jih je 34 namenjenih covid pacientov, a te so v zadnjem obdobju skoraj vedno zasedene.

»Danes je zasedenih sedem intenzivnih postelj, skupaj imamo 37 pacientov. 80 odstotkov pacientov prihaja iz lokalnega okolja, 20 odstotkov pa v zadnjem času predvsem iz Maribora in Ptuja,« je dejala direktorica.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice