Fotografija je simbolična.
»Ni me hotela sprejeti na pregled, ker je domnevala, da sem še zmeraj kužna, hkrati pa mi ni želela podaljšati bolniške. Nato sem morala v službo,« pripoveduje anonimna bralka, recimo ji Ana (ime in priimek hranimo v uredništvu), ki je zbolela za covidom.

Po preteklih osmih dneh od potrjene okužbe je bralki Ani osebna zdravnica dejala, da ji bolniške ne more več podaljšati, češ, da so takšna navodila za vse covid bolnike.

»Simptomatski pacienti z blago/zmerno boleznijo covid-19 morajo biti v samoizolaciji na domu deset dni od začetka bolezni, če so bili zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni oziroma dlje glede na potek bolezni,« so navodila, ki jih dobijo zdravniki, odgovarjajo iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Zdravnica ji je razložila, da se ji bolniška torej šteje od dveh dni pred potrjeno okužbo, saj se smatra, da se je okužila že prej.

Po osmih dneh po potrjeni okužbi je poteklo deset dni bolniške, bralka  pa takrat še ni bila sposobna za delo. Bila je izčrpana, napor ji je predstavljala že hoja po stopnicah. Poleg tega je asmatičarka, zato je močno kašljala.

»Dokler lahko dihate, ne rabite hoditi sem.«

Dva dni pred iztekom bolniške, bila je sobota, je bil po njenih besedah najhujši dan, ki ga je spremljal močan kašelj. Poklicala je v covid ambulanto, da jim sporoči svoje stanje.

»Vedela sem, da ne potrebujem respiratorja, saj sem še vedno lahko dihala, vendar sem upala vsaj na pregled. 'Dokler lahko dihate, ne rabite hoditi sem,' so dejali. Počakala sem do izteka bolniške in ker takrat ni bilo boljše, sem poklicala zdravnico in jo prosila za podaljšanje bolniške,« pripoveduje bralka.

Ker ni imela več vročine, je zdravnica rekla, da je zdrava, potem pa si je zaradi njenega močnega kašlja le premislila in ji podaljšala bolniško za tri dni, več pa, da ji ne pripada. »Vprašala me je: 'No, koliko še mislite, da rabite? Tri dni? Več vam pa res ne morem dati,'« pripoveduje 50-letna Ana.

Ker se tudi v tem času ni nič izboljšalo, je zdravnico po telefonu prosila, če lahko pride k njej na pregled pljuč, pa jo je odslovila z besedami, da to ni varno in da mora na covid oddelek.

»Za v službo sem bila po njihovem mnenju dobra, na pregled me pa ne bi vzeli,« pripoveduje.

Ko ji je potekla bolniška, je zaradi slabega zdravstvenega stanja morala vzeti dopust

Dali so ji napotnico za nujni pregled, kjer so jo – čeprav ji je bolniška že potekla in je morala vzeti dopust – sprejeli v covid ambulanti.

»Opravili so mi EKG, vzeli so mi kri in opravili še dodatne preiskave. Pregled je trajal skoraj dve uri, bili smo v mrzlem covid kontejnerju, zato sem kašljala še bolj. Vsi zdravniki so bili v skafandrih, kar sicer popolnoma razumem, vendar ne razumem, kako se je potem od mene pričakovalo, da bi šla že v službo. Izvid je pokazal, da je covid poslabšal stanje astme. Povedali so mi, da bi me zdravnik moral zdraviti že pred enim tednom, da bi astmo v povezavi s covidom lažje prebolevala,«

Dobila je dodatno pumpico in asmatska zdravila, ki jih mora jemati v kar trikrat večji količini kot prej, in tablete proti kašlju.

Na urgenci so jo spraševali, zakaj se ni na pregled oglasila že prej ...

Kako to, da zdravnik ne more predpisati več bolniške?

»Bili so korektni do mene in nikakor ne želim kritizirati njihovega dela. Vendar se mi zdi neverjetno, da se je mojemu sinu, ki simptomov ni imel, je pa moral v samoizolacijo, bolniška štela od dneva, ko sem imela jaz potrjeno okužbo, meni pa že dva dni prej. Torej je on brez simptomov imel več bolniške kot jaz, ki sem dejansko zbolela in sem morala potem zaradi nezmožnosti opravljanja dela in nenazadnje tudi na prošnjo delodajalca, ki ga je bilo strah, da bi na delu okužila ostale, vzeti dopust,« pripoveduje.

Sprašuje se, kako to, da zdravnik ne more predpisati več bolniške, če se pacient še ni sposoben vrniti na delovno mesto po izteku bolniške in zakaj je morala zdravnico, ko je že bila na dopustu, prositi, če jo le lahko pregleda. Zakaj so jo poslali delati, v isti sapi pa zavrnili pregled v ambulanti, ker bi še lahko bila kužna?

»Tudi v normalnih okoliščinah dobiš bolniško, če si bolan, v teh okoliščinah pa se mi zdi zares nevarno vrniti na delovno mesto in ogrožati ostale, če še nisem zdrava,« doda Ana.

Na pojasnila stroke glede podeljevanja bolniške in zakaj je do takšnega primera prišlo, še čakamo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice