Slika je simbolična.
V skladu z odločitvijo vlade se danes odpirajo vrtci in šole za prvo triado v celotni Sloveniji, ravno tako pa se bodo odprle dodatne trgovine in storitvene dejavnosti.

Vlada je v petek zvečer v luči izboljševanja epidemiološke slike v državi sklenila, da lahko vrata odprejo dodatne trgovine in storitvene dejavnosti, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga in tudi vse servisne delavnice do te velikosti.

V soboto večina še zaprtih, za trgovce testiranje od petka

Odprtje je bilo dovoljeno že v soboto, a le pod pogojem, da lahko trgovci predložijo negativne teste svojih zaposlenih.

Večina trgovin je v soboto še ostala zaprtih, vrata pa bodo po pričakovanjih predsednice Trgovinske zbornice Slovenije Mariče Lah odprle danes. V soboto, nedeljo in praznični ponedeljek je namreč potekalo testiranje zaposlenih.

Tega lahko trgovci za svoje zaposlene organizirajo v javnih zdravstvenih domovih, pri koncesionarjih ali določenih zasebnikih, piše STA.

Predstavniki gospodarstva so sicer minuli četrtek na srečanju na Brdu pri Kranju od predsednika vlade Janeza Janše in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška dobili zagotovilo, da bo stroške testiranj zaposlenih pokrila država.

Kot poroča STA, se bo množično testiranje bo predvidoma nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Za tiste trgovine in dejavnosti, ki so lahko obratovale do sedaj, denimo prodajalne z živili in tržnice, bo namreč testiranje zaposlenih potrebno od 12. februarja dalje.

Testiranje učiteljev še danes

Že v četrtek pa je vlada sklenila, da ukrepov zaradi vse manjših epidemioloških razlik med posameznimi deli države več ne bo sprejemala regionalno, ampak za vso državo.

Hkrati je sklenila, da je vsa država v rdečem območju, ki glede na sprejet vladni načrt sproščanja omogoča odprtje vrtcev in šol za prve tri razrede po vsej državi.

Tako starši kot zaposleni so vnovično odprtje pozdravili, ob tem pa izrazili upanje, da se bodo lahko v šole kmalu vrnili tudi ostali učenci. Vsi zaposleni, razen tisti, ki so koronavirus že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna.

Nekatera testiranja so izvedli že v ponedeljek, preostala večina naj bi se testirala danes čez dan, piše STA.

Srednješolci še zmeraj doma, pouk na daljavo bodo bojkotirali

Za zdaj pa še naprej ostajajo zaprte srednje šole, za katere bi prve ukrepe lahko sprostili, ko bo država prešla v t. i. oranžno fazo. Ta prehod bi se lahko po pričakovanjih zgodil ta teden.

K čimprejšnjemu odprtju srednjih šol sicer pozivajo v iniciativi Zahtevamo šolo, kjer so za danes napovedali bojkot pouka na daljavo.

Predstavniki staršev otrok iz osnovnih šol Maribora in okolice pa so v podporo prizadevanjem za ustreznejše izvajanje pouka za danes pozvali k desetminutni prekinitvi pouka v osnovnih šolah, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice