*Fotografija je simbolična
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so podali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

S ponedeljkom bo dovoljeno opravljene tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo vozil. Veljavnost dovoljenj  in zavarovanje je v vsakem primeru podaljšana do 19. junija. Nekoliko bo sproščen tudi javni promet, saj bodo omogočeni posebni linijski prevozi za delavce, ki jih organizirajo gospodarski subjekti za prevoz zaposlenih na delovno mesto. 

Več opravljenega dela na avtocestah

Kot je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, se bodo dela v tahografskih delavnicah in ostalih prostorih povezanih z registracijo vozil opravljala le, če bodo upoštevana vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ravno tako bodo na spletni strani NIJZ objavljena navodila za organizatorje in izvajalce linijskih prevozov. 

»Ne rabite v ponedeljek vsi drveti na tehnične preglede, saj se lahko opravijo do 19. junija,« je ob tem še poudaril minister.

Vrtovec je še dejal, da v tem obdobju beležijo enkrat več del na avtocestnem križu, kot v preteklem letu, ob tem se bodo dela, ki so bila predvidena za mesec junij in julij, začela opravljati že v tem mesecu. 

Šolsko leto z upoštevanjem smernic bo izpeljano do konca

Veliko vprašanj se pojavlja s procesom vzgoje in izobraževanje, ministrica Simona Kustec je potrdila, da letos ne bo nacionalnega preverjanja znanja za osnovnošolce, srednješolci pa z maturo začenjajo 30. maja.

»Za nami je pet tednov izobraževanja na daljavo in dobrih 8 tednov do šolskih počitnic. Šolsko leto bomo pripeljali do konca, pripravili pa smo smernice, kako bomo to izvedli,« je dejala Kustecova.

Smernice so sledeče:

  • Ocenjevanje znanja učencev se lahko v času izobraževanja na daljavo izvaja tudi individualno, učitelj lahko uporablja različne načine ocenjevanja. V drugem ocenjevalnem obdobju se znanje pri predmetu oceni vsaj enkrat. Učenec mora imeti možnost, da negativno oceno popravlja še najmanj enkrat. Učiteljem se priporoča, da pri določanju zaključne ocene izhajajo iz ocen pridobljenih do 16. marca, pri tem pa naj upoštevajo tudi napredek učenca v obdobju izobraževanja na daljavo in pridobljene ocene v tem obdobju.
  • V šestem in devetem razredu se ne izvede nacionalno preverjanje znanja. V glasbenih šolah učenci ne opravljajo letnih izpitov. Sprejemni preizkus za vpis v glasbeno šolo se v rednem roku opravlja od 1. do 30. junija in v naknadnem roku od 17. do 25. avgusta. Vpis učencev v prvi razred glasbene šole poteka v prvem roku od 1. do 7. julija in v drugem 26. do 31. avgusta.
  • Prijavo za vpis v srednje šole je potrebno oddati do 11. maja, prenos že oddanih prijav bo možen do 16. junija. Vpis v srednje šole bo potekal od 30. junija do 6. julija. Vpisi nadarjenosti se bodo izpeljali v začetku julija.
  • Dijaki zaključnih letnikov pouk končajo 22. maja, opravljanje izpitov splošne in poklice mature se prične s pisnim izpitom angleškega jezika v soboto, 30. maja. Celoten maturitetni izpit iz materinščine, esej in razčlemba besedila 1. junija. Vsi ostali datumi maturitetnih izpitov ostajajo nespremenjeni. Posebna navodila za izvedbo obeh matur se še pripravljajo.

»V tednu po prvomajskih praznikih bo možno sprejeti, zelo zaželeno odločitev, da bi se lahko dijaki 4. letnikov predčasno vrnili v šole še pred začetkom pisanja maturitetnih izpitov,« je razkrila ministrica za šolstvo in ob tem še opozorila, da vrnitev nazaj v vzgojo in izobraževanje ne bo več enako, kot je bilo pred epidemijo koronavirusa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice