Zavod RS za zaposlovanje osebam, ki so brez dela ostale zaradi epidemije covida-19, pa na podlagi obstoječe pravne podlage ne bi bile upravičene do nadomestila za brezposelnost, izplačal manj kot četrtino predvidenih sredstev.

Novela prvega protikoronskega zakona, ki je bila v veljavi od 30. aprila, je predvidela krizno nadomestilo za brezposelnost. Gre za začasno denarno nadomestilo plače za osebe, ki so izgubile zaposlitev zaradi covida-19 po 13. marcu, pa sicer niso bile upravičene do denarnega nadomestila za brezposelnost po zakonu o urejanju trga dela.

Okoli 400 evrov na mesec

Uveljavitev pravice do nadomestila je bila možna od prvega dne brezposelnosti za obdobje trajanja začasnih ukrepov oziroma do konca maja, vlogo pa so lahko oddali le brezposelni, prijavljeni v evidenco zavoda za zaposlovanje.

Višina začasnega denarnega nadomestila plače je znašala 513,64 evra bruto oziroma okoli 400 evrov neto na mesec.

Za nadomestila (le) dobrih 900 tisočakov

Začasno denarno nadomestilo za brezposelnost zaradi novega koronavirusa so izplačali 954 ljudem, skupaj pa so za nadomestila odšteli nekaj več kot 907.000 evrov bruto, so na Zavodu RS za zaposlovanje pojasnili za STA.

Denarno nadomestilo še vedno izplačujejo, če tudi je ukrep zaključen, saj v nekaterih primerih ugodijo pritožbam, so še dodali.

Skupen znesek izplačil za ta ukrep je bil precej nižji, kot je pričakovala vlada. Aprila so ocenjevali, da naj bi do nadomestila bilo upravičenih okoli 2500 ljudi, za ukrep pa je bilo predvidenih štiri milijone evrov.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice