Od ponedeljka je v Posavski in Jugovzhodni statistični regiji dovoljeno izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih lokalov. Ponovno se zaostrujejo ukrepi na mejnih prehodih.

Slovenija se še vedno nahaja v oranžni fazi, Obalno-kraška regija ostaja rdeče obarvana. Vlada pa je včeraj odločila, da so v Posavski regiji in Jugovzhodni Sloveniji trenutne epidemiološke razmere takšne, da omogočajo prehod teh dveh regij v rumeno fazo. Na državni ravni pogoji za prehod v rumeno fazo še niso izpolnjeni. 

V dveh statističnih regijah ponovno mogoča strežba na terasah gostinskih lokalov 

V Jugovzhodni Sloveniji in Posavski regiji, ki imata boljšo epidemiološko sliko, se dodatno sproščajo storitve opravljanja gostinskih dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc poudarja, da gre za enotedensko testno obdobje, ki bo pokazalo, ali se tak model sproščanja lahko izvaja tudi drugje po Sloveniji.

V primeru, da se tako sproščanje ukrepov po enotedenskem obdobju izkaže v obliki poslabšanja epidemiološke slike v državi, bo vlada primorana dejavnosti znova omejiti.

Prehajanje med občinami dovoljeno, zato možen tudi obisk lokalov v rumenih regijah

Na vprašanje, kako bodo preprečili to, da bodo ljudje iz oranžnih regij obiskovali odprte lokale, Zajc odgovarja, da prehajanje mej med regijami ni prepovedano. Prav tako gostinci nimajo pooblastil, da preverjajo, od kod prihajajo njihovi gostje. 

Pomembno je, da se gostje lokalov in gostinci držijo predpisanih ukrepov in predvsem vzdržujejo razdaljo. 

Na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko znova kontrolne točke

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil nove pogoje za prehod čez mejo. »Razmere se znova zaostrujejo, posebej nas skrbijo vnosi novih sevov, za katere še ne vemo, kako se bodo odzivali na cepiva. Zato smo se odločili za zaostritev vstopnih pogojev na naših mejah,« je pojasnil.

S ponedeljkom se na mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko ponovno uvajajo kontrolne točke.

24 ur na dan bo prehod možen na naslednjih mejnih prehodih: 

  • z Italijo na prehodih Vrtojba, Fernetiči in Škofije,
  • z Avstrijo na prehodih Karavanke, Ljubelj, Šentilj in Gornja Radgona,
  • z Madžarsko na prehodih Dolga vas in Pince.

Drugi prehodi bodo odprti le ob določenih urah, o odprtosti teh mejnih prehodov bo redno obveščala policija na svoji spletni strani. 

Za prehod čez mejo veljajo novi pogoji

»Če ob prehodu meje nimate negativnega testa, niste bili cepljeni ali preboleli koronavirusa, boste napoteni v karanteno, ki jo je po novem možno zaključiti po petem dnevu z negativnim testom,« je pojasnil Hojs. 

Osebe, ki redno prehajajo državno mejo, morajo ob prehodu meje predložiti negativen test, ki ni starejši od sedem dni. To velja za dnevne ali tedenske migrante, osebe, ki prehajajo mejo zaradi oskrbe oseb in tiste, ki prejahajo mejo zaradi vključenosti v izobraževanje. Enako velja za dvolastnike in najemnike zemljišč.

Ta ukrep začne veljati 15. marca. 

Starejše novice