Spoznajte petnajst herojev korone, ki smo jih z vašo pomočjo našli in razkrili njihove zgodbe.

Za svoje delo v času epidemije koronavirusa jim nihče ne bo postavil spomenika, so pa njihova dobra dela in pomoč ljudem v stiski zaznamovali obdobje epidemije. 

Ovire, ki jih v teh časih premagujemo vsakodnevno, oblikujejo res izjemne posameznike. Oblikujejo heroje, ki ne samo poslušajo, ampak slišijo. Ki ne samo gledajo, ampak pomagajo. Ki ne samo upajo, ampak upanje vlivajo. 

V januarju in februarju smo predstavili 15 zgodb izjemnih posameznikov, zdaj lahko svojega favorita podprete v glasovanju

Heroju korone z najštevilčnejšo podporo bo Nova KBM podarila kartico z vrednostjo 500 evrov, Radenska 15 paketov njegove najljubše pijače, ki jo polnijo, Lidl Slovenija darilno kartico v vrednosti 30 evrov in Loterija Slovenije pa paket srečk.

Zgodbe herojev korone lahko še enkrat preberete, svoj glas pa oddate tukaj.

Kdo so heroji korone, ki ste jih predlagali bralke in bralci?

Denis Jerot in Mateja Danilovič

Širna Slovenija je zanju slišala lani oktobra, ko sta se odločila s toplimi obroki po svojih najboljših močeh pomagati tistim, ki si jih sami ne morejo privoščiti. Par, ki vodi okrepčevalnico, se je za dobrosrčno gesto odločil, ker sta opazila zadrego, preštevanje drobiža, včasih se pa jima je celo kdo zaupal.

Olga Zver

Vodja oddelka za pranje v Domu starejših Lendava, ki delo v pralnici opravlja že 26 let, se skupaj z neutrudnimi sodelavkami v času epidemije iz dneva v dan sooča s pranjem gromozanskega kupa perila tudi covid pozitivnih stanovalcev doma.

Alen Sever

V času naraščanja hospitaliziranih in pomanjkanja kadra so v Splošni bolnišnici Murska Sobota pozvali k zunanji pomoči. Eden tistih, ki so se javili med prvimi, je bil ta 19-letni študent, pripravnik iz Zdravstvenega doma Ljutomer. V času epidemije je pet tednov opravljal delo s covid pacienti v soboški bolnišnici.

Renata Brdnik

Pomanjkanje zaščitnih mask v Sloveniji v prvem valu epidemije je ni pustilo ravnodušne. V svojem šiviljskem salonu je pobrskala po odvečnem blagu in gumicah ter se lotila šivanja zaščitnih mask. Zašila in podarila je okoli tisoč zaščitnih mask.

Tim Baumkirher

Srednješolec, ki 13 ur dnevno preživi v skafandru, da lahko skrbi za okužene starostnike v domu upokojencev v Zidanem Mostu. S svojim delom izkazuje kolegialnost in solidarnost sodelavcem.

Blaž Zmazek

Profesor matematike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Maribor je idejni oče in in vodja portala Razlagamo.si. Portal je bil ustanovljen le teden dni po zaprtju šol v prvem valu in je namenjen učencem, dijakom, učiteljem in profesorjem, staršem, skratka vsem, ki imajo opravka s šolanjem na daljavo.

Katja Koren Ošljak

Ustanoviteljica zavoda Vsak, kjer so skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje in društvom Duh časa zaradi potreb po delujočih računalnikih zasnovali odmevno nevladno akcijo »Nihče brez«. Prostovoljci so dneve in noči preživeli v delavnici, da bi računalnikom vdihnili novo življenje, s tem pa učencem omogočili nadaljnje šolanje.

Monika Dobrijevič

Učiteljica nemščine na Osnovni šoli Fokovci se je odločila za poučevanje na daljavo s fizično prisotnostjo v šoli. Ob dveh na daljavo šolajočih se hčerah je dodatne napore povzročala še slaba internetna povezava, ki kvalitetnega izvajanja pouka ni dopuščala.

Boštjan Mrzlak

Socialni delavec v Splošni bolnišnici Murska Sobota, ki je opazil stiske ljudi, priklenjenih na bolniške postelje, in od dela izčrpane sodelavce. Ob svojem delu je povsem prostovoljno priskočil na pomoč kolegom na covid deloviščih.

Saša Markoja Popelar in Robert Markoja

Zakonca, ki sta se v času epidemije odločila, da tudi sama priskočita na pomoč Domu Danice Vogrinec Maribor. Še vedno požrtvovalno delata kot prostovoljca v skupini, ki za največji dom za starejše v Sloveniji iz lokacije Tabor vozi večerjo na začasno lokacijo rdeče cone v dvorano.

Bojan Povše

Voznik na Mestni občini Ljubljana je več kot dva meseca s svojo organiziranostjo in odgovornostjo skrbel, da je bilo na območju Ljubljane dnevno razdeljenih tudi do 500 kosil. V času spomladanskega zaprtja šol so otrokom iz socialno ogroženih družin in nekaterim starostnikom skupno razdelili okrog 30.500 kosil.

Žiga Bizjak

Med prostovoljci, ki so nesebično priskočili na pomoč, je tudi dolgoletni prostovoljec Rdečega križa. Pomagal je na covid oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Lara Črnko

Študentka, prostovoljka in članica Kluba prekmurskih študentov je med epidemijo posebno skrb namenila pomoči učencem, dijakom in študentom, ki doma niso imeli ustreznih pogojev za pouk na daljavo. Poleg zbiranja računalnikov je pomagala tudi otrokom iz socialno šibkejših družin.

Matilda Vernik

106 let stara Tilika, kot jo kličejo tisti, ki jo poznajo, je v svoji častitljivi starosti v Domu Danice Vogrinec Maribor brez težav prebolela koronavirus, premagala pa je že tudi špansko gripo. Kljub temu da je v izjemni starosti prebolela okužbo s korono, je njeno telo zdravo.

Barbara Novak

Predsednica humanitarnega društva Ni-Lu iz Pesnice, znana po svojem velikem srcu in pripravljenosti pomagati sočloveku. Prinašanje hrane, zdravil, potrebne dokumentacije zdravnikov so naloge na seznamu njenih opravil, v času epidemije pa se je nanjo obračalo še več ljudi.

Spoznajte in podprite heroje korone ter se potegujte za lepe nagrade!

Med vsemi, ki boste glasovali, bomo izžrebali štiri srečne nagrajence. Trije bodo bodo prejeli nagrade pokroviteljev Lidl Slovenija, Radenska in Loterija Slovenije. Radenska podarja vsakemu 15 paketov njegove najljubše pijače, ki jo polnijo, Lidl Slovenija darilno kartico v vrednosti 30 evrov in Loterija Slovenije paket srečk. 

Enega pa čaka mobilni telefon Xiaomi Redmi 9.

Podprite svojega heroja korone in se potegujte za lepe nagrade.

Nagrade prispevajo Lidl Slovenija, Radenska, Loterija Slovenije in Telemach BTC Murska Sobota

Starejše novice