Največji delež neželenih učinkov predstavlja bolečina na mestu cepljenja. Do zdaj so neželene učinke po cepljenju zaznali pri 107 osebah, noben stranski učinek ni bil zaznan po cepljenju s cepivom Moderne.

V Sloveniji je bilo včeraj opravljenih 5384 PCR testiranj. Z njimi so pristojni potrdili 1396 novih okužb, kar predstavlja 25,9-odstotni delež pozitivnih. Opravljenih je bilo tudi 5924 hitrih antigenskih testov, z njimi sta bili potrjeni 302 novi okužb oziroma 5,1-odstotni delež.

Današnji podatki kažejo, da so na nacionalni ravni izpolnjeni podatki za prehod iz tako imenovane črne v rdečo fazo. O tem, kaj to pomeni v luči trenutnih epidemioloških razmer, bo na današnji seji, ki bo posvečena covid temam, razpravljala vlada.

Vir: Vlada Republike Slovenije

S prejšnjim četrtkom je Nacionalni inštitut za javno zdravje prešel na nov sistem poročanja podatkov vezanih na domove za starejše. Po novem gre za tedenska poročila.

V obdobju od 14. januarja do 17. januarja je bilo na novo okuženih 123 stanovalcev, skupaj v drugem valu 10.715, in 104 zaposleni, skupaj v drugem valu 4574. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih se je v enakem obdobju okužilo 16 stanovalcev in 20 zaposlenih.

Cepiva ni niti za starostnike nad 80 let

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je na današnji vladni novinarski konferenci dejala, da je trenutno največja težava količina cepiva.

»Cepiva za prvi odmerek je trenutno tako malo, da ga ni niti za starostnike nad 80 let. Tam po osmem februarju komaj bomo spet začeli s cepljenjem. Zdajšnje cepivo namenjeno drugim odmerkom,« je pojasnila Grgič Vitkova.

Ta teden je bilo zaradi širjenja proizvodnje Pfizer dobavljenih manj odmerkov. V tem in naslednjem tednu bo prišlo 92 odstotkov naročenih količin.

Cepljenih je enkrat več žensk kot moških

Kot je še dejala Grgič Vitkova, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje spremljajo izvajanje cepljenja proti covid-19 na podlagi podatkov o opravljenih cepljenjih, ki jih izvajalci cepljenja posredujejo v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju.

Do 17. januarja je bilo cepljenih skoraj 42 tisoč oseb, kar predstavlja dva odstotka prebivalcev Slovenije. Cepljenih je enkrat več žensk kot moških.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Neželeni učinki po cepljenju

Po cepljenju pa se pri nekaterih pojavljajo tudi neželeni učinki. Največji delež neželenih učinkov predstavlja bolečina na mestu cepljenja. Do zdaj so neželene učinke po cepljenju zaznali pri 107 osebah, noben stranski učinek ni bil zaznan po cepljenju s cepivom Moderne, vsi od Pfizerja.

Pri posameznih osebah, ki si prijavile neželene učinke, je bilo zaznanih več stranskih učinkov, kot so rdečina na mestu vboda, glavobol, bolečine v sklepih in podobno.

Nova smrt po cepljenju

Zaznani pa so bili tudi trije resni stranski učinki. Dve smrti in en kolaps po cepljenju.

O eni smrti pri starejši osebi smo že poročali, potrjena je bila še ena smrt pri osebi s številnimi pridruženimi boleznimi. Smrt se je pojavila dvanajst dni po cepljenju, komisija pa še preverja, ali sta bili zadevi povezani.

Še en resni stranski učinek se je pokazal pri osebi nekaj ur po cepljenju, ki je kolapsirala in bila prepeljana v bolnišnico. Težave so se hitro razrešile. Je pa Grgič Vitkova še pojasnila, da se vsaka hospitalizacija po cepljenju šteje za resen učinek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice