Minuli petek je bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa, danes je zato na vladni novinarski konferenci spregovorila Sanja Vuzem, epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz območne enote Maribor.

Epidemiološka služba območne enote Maribor Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v sredo, 24. februarja, izvedla epidemiološko poizvedovanje pri potrjenem primeru covida-19 pri osebi iz mariborske regije, ki je zaposlena v zdravstveni ustanovi.

Kot smo že poročali, gre za okuženega zdravnika v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, natančneje na oddelku za nevrokirurgijo, ki se je z virusom okužil v Afriki, ko se je po navedbah bralke vrnil z lova.

»Okužba kot taka je potekala v blagi obliki,« razlaga Sanja Vuzem in dodaja, da so pri epidemiološkem poizvedovanju ugotovili, da je oseba v februarju potovala na območje Afrike, skupaj še s tremi osebami. Osebe so se tekom potovanja večkrat testirale in vedno bile negativne na covid-19.

Kot razlaga Sanja Vuzem, so prav tako izpolnjevali vse pogoje za vkrcanje na letalo za vrnitev domov.

Po vrnitvi v Slovenijo v ponedeljek, 22. februarja, so se vse osebe znova testirale in rezultati so pokazali, da so osebe negativne na prisotnost okužbe. Omenjena oseba je zato odšla v torek, 23. februarja, na svoje delovno mesto, kjer je svoje delo opravljala v primerni zaščitni opremi.

Po nekaj urah je oseba zaznala slabše počutje, zaradi česar se je nemudoma odstranila iz delovnega mesta, o tem obvestila delodajalca, opravila bris in se vrnila v domačo izolacijo.

»Oseba je tako ravnala skladno s protokolom in upoštevala vsa načela previdnosti. Na podlagi poizvedbe in podatka o nedavnem potovanju smo postavili indikacijo za sekvenciranje genoma, ki je pokazalo prisotnost južnoafriškega seva,« dodaja epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz območne enote Maribor.

Dve osebi potovanja sta bili kasneje prav tako pozitivni

Dodatno epidemiološko poizvedovanje in testiranje ostalih udeležencev potovanja je podalo sledeče rezultate: dve osebi sta razvili blage simptome prehlada, zaradi česar sta ponovno opravili testiranje, katerega rezultati so bili pozitivni, ena oseba, ki je bila prav tako popolno cepljena kot okužena oseba, ni razvila prav nobenih simptomov in je bila ob kontrolnem odvzemu brisa negativna. 

V zdravstveni ustanovi je enota za obravnavo bolnišničnih okužb izvedla podrobno oceno tveganja in ocenila visoko ter nizkorizične stike. Visokorizične osebe so bile štiri in so bile napotene v domačo karanteno. Nizkorizičnim stikom pa so bila posredovana navodila o samoopazovanju in o naknadnem testiranju. 

Vsi stiki, tako visoko kot nizko rizični, so redno testirani in do današnjega dne negativni. Pacienti, ki so bili z okuženo osebo v stiku, so bili prav tako povabljeni na testiranje, vsi, ki so se na vabilo odzvali, so bili negativni. 

Do tega trenutka samo en potrjen primer južnoafriškega seva

»Kot je razvidno iz omenjenega primera, se lahko okužba pojavi tudi pri popolno cepljeni osebi, še posebej, ko gre za nove različice virusa, je pa običajno, da je ta okužba blažja. Cepljenje nas tako izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni in posledičnimi zapleti, ki bi potrebovali bolnišnično obravnavo,« še dodaja Sanja Vuzem.

Pri tem zaključuje, da imamo tako v Sloveniji do tega trenutka potrjen samo en primer južnoafriškega seva.

»Je pa pri tem potrebno poudariti dejstvo, da je to sekvenciranje, ki se je zgodilo na podlagi epidemiološke preiskave, bolj kot ne zelo naključne najdbe. Čisto možno je, da v naši državi obstajajo tudi drugi primeri, kjer bi lahko potencialno sekvencirali južnoafriški sev, ampak za njih ne vemo,« zaključuje epidemiologinja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice