Vir: spletna stran podjetja HighFly
Nacionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

V okviru Dneva inovativnosti so podelili nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah.

Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Z inovacijami presegamo meje«, podeljenih pa je bilo sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter tri posebna priznanja za inovacijski izziv. 

Prejemniki zlatih nacionalnih priznanj Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije 

  • Lek farmacevtska družba - Ferumoksitol za injiciranje - koloidna suspenzija super paramagnetnih železovih nanodelcev za zdravljenje anemije
  • Tpv Automotive - Razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, podvrženega visokim dinamičnim obremenitvam za celotno platformo vozil BMW
  • HighFly - Flyway - Električni vodni skiro
  • Domel - EC mokro suha sesalna enota
  • Cleangrad - Drsna vrata za čiste prostore iz Ljutomera
  • Steklarna Hrastnik in RC eNeM - Izdelava trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla
  • Pipistrel Vertical Solutions - Pipistrel Velis Electro

Prejemniki posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv 2022 – Z inovacijami presegamo meje

  • Engrotuš - Projekt Ana Roš & Tuš – širši družbeni vidik
  • Iskrameco - Zeleni pingvin – širši okoljski vidik
  • Tushek - Digitaliziran električni hyper avtomobil Tushek v računalniški igrici Grid Legends – širši promocijski vidik Slovenije v svetu

Gospodarska zbornica nagradila že več kot 11.000 inovatorjev

To leto sta na regionalne razpise prispela 202 inovacijska predloga, za katerimi stoji nekaj več kot tisoč inovatorjev in inovacijskih ekip. Že junija se je odvilo 11 regijskih podelitev najboljšim inovatorjem v regijah, ena podelitev je bila prejšnji teden, ena pa bo novembra. 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije pa se je potegovalo za priznanja na nacionalni ravni.

Tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni šteje 26 let, zadnjih 20 let pa poteka tudi nacionalna podelitev.

V tem času je Gospodarska zbornica Slovenije nagradila že več kot 11.000 inovatorjev za več kot 3440 inovacij. Na nacionalni ravni je bilo v teh letih podeljenih 169 zlatih priznanj. Podjetje, ki je največkrat prejelo zlato nacionalno priznanje, pa je Krka.

Šimonka: V državi imamo širok nabor podjetij, ki so sposobne inovirati 

Kot poroča STA, je predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka vesel, da so med letošnjimi inovacijami tako produktne kot procesne, kar pomeni, da »imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki so sposobne inovirati na res širokem področju«.

Poudaril je, da se z iskanjem in razvojem novih rešitev presegajo meje. Podjetja in organizacije krepijo družben vpliv, skrbijo za uspešen zeleni prehod, veča se tudi prepoznavnost Slovenije in njenega gospodarstva.

Je pa Šimonka kritičen do tega, da Slovenija že vrsto let sodi v skupino zmernih inovatorjev in je zaradi premajhnega vlaganja v raziskave, razvoj in inovacije pod povprečjem Evropske unije po kazalnikih inovativnosti.

Šimonka meni, da mora ključno vlogo pri tem prevzeti država in v razpise vključevati dizajn ter druge pristope. Izpostavil pa je tudi pomen nadgradnje podpornega okolja, ki ima v navezavi s spodbudami multiplikativen učinek v gospodarstvu, še poroča STA

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice