Slika je simbolična.
Ivan Popov je več let deloval pod krinko novinarja ruske tiskovne agencije TASS.

Domnevni ruski vohun Ivan Popov je več let neopaženo deloval v Sloveniji pod krinko dopisnika ruske tiskovne agencije Tass, poroča Dnevnik

Popov, ki je v državo prišel predčasno leta 2018, se je medtem uspel približati slovenskemu političnemu vrhu, med drugim tudi sodeloval v intervjuju s takratnim premierjem Marjanom Šarcem pred njegovim obiskom v Moskvi leta 2019.

Neopazna prisotnost Ivana Popova v Sloveniji

Vloga Popova v Sloveniji je bila dolgo neopažena, saj je deloval pod krinko novinarja. Kot dopisnik agencije Tass je imel priložnost vzpostaviti stike v slovenskem političnem in medijskem okolju, vključno z obiskom najvišjih političnih predstavnikov države.

Razkrili so ga šele nedavno

Razkritje njegove domnevne vohunske dejavnosti se je zgodilo šele nedavno v Avstriji, kamor se je Popov preselil leta 2023. 

Avstrijske oblasti so ga razkrinkale kot obveščevalca ruske zunanje obveščevalne službe SVR, ko se je skušal akreditirati za novinarsko delo ob obisku ameriškega državnega sekretarja na Dunaju. 

Popovu so odvzeli akreditacijo, dovoljenje za bivanje in ga pozvali, naj državo zapusti, kar se je zgodilo šele po večmesečnih postopkih.

Slika je simbolična.

Glede na poročilo Dnevnika še ni jasno, ali so slovenski varnostni organi bili kdaj obveščeni o njegovi pravi identiteti in dejavnostih ter ali so izdali varnostno oceno o njem. 

Ruske oblasti so v odziv na odvzem akreditacije avstrijski novinarki v Rusiji uvedle podoben ukrep proti novinarki ORF Marii Knips-Witting.

Zaenkrat ostaja veliko nejasnosti glede tega primera in njegovih morebitnih vplivov na slovensko politično sceno.

Starejše novice