Odjeknila je vest, da naj bi se predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša že pred časom odločil, da na naslednjem strankarskem kongresu ne bo ponovno kandidiral za predsednika stranke.

Zadnji torek novembra so se poslanci Slovenske demokratske stranke zbrali na redni tedenski seji, vendar ne v prostorih državnega zbora, temveč na Destrniku. Ta seja je trajala dva dni po popolnem porazu na referendumu, kjer so volivci trikrat zavrnili ideje stranke SDS.

Nekaj dni prej je Anže Logar, poslanec in predsednik sveta SDS, v drugem krogu predsedniških volitev prejel več glasov (414.029) kot stranka Janeza Janše kadarkoli prej.

Na sestanku je Janez Janša, kot so potrdili več poslancev, Logarja pozval, da se bo moral odločiti o svoji nadaljnji politični poti in ali bo prevzel vodenje stranke SDS. Hkrati je Janša napovedal, da na naslednjem strankarskem kongresu leta 2025 ne bo več kandidiral, kar je po besedah enega od virov povzročilo šok med prisotnimi.

Po poročanju portala N1 je Janša poudaril, da se morajo v SDS uskladiti glede njegovega naslednika, saj ne želi, da bi stranka po njegovem odhodu bila v slabem stanju. Anže Logar ni želel komentirati Janševe napovedi o umiku.

Prav tako ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je pripravljen prevzeti vodenje največje opozicijske stranke na naslednjem kongresu. Tudi v SDS niso zanikali informacij o Janševi napovedi, povedali so zgolj, da novice ne bodo komentirali.

Ali gre za iskreno namero dolgoletnega predsednika stranke, bo povedal zgolj čas, kljub temu pa velja omeniti, da je nekaj podobnega napovedal že pred več kot desetletjem, a je nato kljub temu vztrajal na čelu največje opozicijske stranke v državnem zboru. 

Nekateri viri blizu stranke se sprašujejo, ali nedavna ustanovitev Platforme sodelovanja s strani Anžeta Logarja kaže na dvom, ali je Janša resno mislil s svojo napovedjo o umiku na prihodnjem strankarskem kongresu, piše N1.

Poznavalci sicer menijo, da bi lahko zadnji odhod ene največjih podpornic Anžeta Logarja v SDS Romane Jordan nakazoval, da je manj verjetno, da bo prevzel vodenje SDS, kot pa da bi ustanovil novo stranko. Vendar se večinoma strinjajo, da bo brez podpore Janeza Janše na katerikoli politični poziciji težko preživel.

Komentarji (1)

ZAGLAJENI (ni preverjeno)

Pa ne, da ga je srečala pamet...?

Starejše novice