Največja koncertna agencija, ki ima v lasti največje podjetje za prodajo vstopnic, si obeta rekordno leto 2022.

Delnica podjetja Live Nation je presegla vrednost iz pred pandemskih časov in to kljub 92-odstotnemu padcu prihodkov v zadnjem četrtletju 2020 oziroma 84-odstotnemu celoletnemu padcu prihodkov glede na leto 2019. Njihov prihodek je v zadnji četrtini leta glede na isto obdobje v 2019 padel z 2,3 milijarde dolarjev na 178,4 milijona. Celotni promet so se jim lani zmanjšal za skoraj skoraj 8 milijard dolarjev, zakaj torej tako skokovit rast cene njihove delnice?

Cena delnice giganta Live Nation v zadnjih petih letih.

Pri Live Nation, ki so lastniki Ticketmasterja, največjega sistema za prodajo vstopnic in imajo v upravljanju tudi nekaj velikih prizorišč v ZDA, se obetajo eksplozivne rasti prihodkov, ko bo epidemija enkrat končno mimo.

Kot sporočajo v uradnem poročilu, je 83 odstotkov kupcev svoje vstopnice za prestavljene dogodke obdržalo, zaradi česar si je globalna industrija javnih dogodkov, ki je lani naštela za 30 milijard dolarjev izpada prihodka, oddahnila.

95 odstotkov obiskovalcev se bo vrnilo, ko bodo ukrepi ukinjeni

»Ljudje si bolj kot kdajkoli želijo na dogodke,« pravi Michael Rapino, generalni direktor pri Live Nation. »Povpraševanje ostaja močno in tudi glasbeniki si želijo nazaj na odre. Vsi finančni modeli nakazujejo na ogromen porast povpraševanja po koncertih in ostalih podobnih dogodkih,« pravi Rapino.

Ob tem navaja izsledke več raziskav, ki kažejo, da se bo 95 odstotkov obiskovalcev vrnilo na prizorišča, ko bodo enkrat končno omejevalni ukrepi ukinjeni, ter zanje porabili prihranke, ki jih v zadnjem letu niso zapravili. Istočasno dodaja, da bo tudi ponudbe več: »V 2022 bo na turnejah dvojno število najpopularnejših izvajalcev kot na tipično leto. Vsaj 45 v primerjavi z 'običajnih' 25,« pravi Rapino, torej takšnih, ki polnijo največja svetovna prizorišča.

Kakšna bo letošnja poletna koncertna sezona?

Kakšna bo koncertna sezona v poletnih mesecih, se v Evropi le ugiba, medtem ko so Avstrija, Nemčija in Nizozemska že ustanovile jamstvene sheme za kritje stroškov organizatorjem, če bi ti morali napovedane dogodke odpovedovati tik pred zdajci. Na Nizozemskem napovedujejo otvoritev festivalske sezone s 1. julijem.

V Angliji, najbolj precepljeni državi v Evropi, načrtujejo dogodke brez omejitev od 21. junija naprej, prvi naj bi bila tekma med domačo nogometno reprezentanco in izbrano vrsto Češke – na Wembleyu naj bi se 22. junija zbralo 90.000 ljubiteljev nogometa. Dogodke brez socialne distance in obveznega nošenja mask sta pred dnevi napovedala ameriški zvezni državi Teksas in Misisipi.

Hkrati so se v Evropi že začele vnovične »selitve« mednarodnih koncertnih turnej iz prve polovice leta v 2022: Eric Clapton, Aerosmith, Queen + Adam Lambert in Skunk Anansie so samo nekateri izvajalci, ki so se pred kratkim odločili počakati na konec epidemije, preden se vrnejo na odre. V Sloveniji so organizatorji dogodkov zagnali spletno peticijo za varno odpiranje prireditvenega sektorja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice