Tudi, če si še je niste ogledali, ste najverjetneje že slišali za najbolj popularno serijo zadnjih let. Govorimo o seriji Squid game. Zaradi vseh rekordov, ki jih podira, smo izbrskali nekaj še neznanih zanimivosti in podatkov o tej korejski seriji.

Prav vsi zadnje dni govorijo o hipernasilni seriji, ki je postala ena izmed največjih televizijskih uspešnic, vse, odkar je svojo premiero v sredini septembra doživela na Netflixu.

Gre za južnokorejsko serijo Squid game oziroma v prevodu Igro lignja, ki se v svoji premisi osredotoča na brutalno igro preživetja. 

Zgodba predstavlja skupino 456 ljudi, zadolženih in obupanih, ki so zvabljeni v krvoločno igro preživetja, kjer jim je ponujena možnost, da odidejo s 45,6 milijarde korejskih vonov oziroma 39 milijonov dolarjev, če zmagajo v seriji šestih iger. A vse ni tako preprosto. Če v igri izgubijo, namreč umrejo.

Pri tem so igre, v katerih sodelujejo igralci naravnost preproste - to so igre iz otroštva, s katerimi so igralci odraščali. A zaradi presenetljive mešanice nedolžne otroške igre z nasilno smrtjo gledalci ostanejo odprtih ust.

»Ljudi pritegne ironija, da brezupni odrasli tvegajo svoja življenja, da bi zmagali v otroški igri,« je v intervjuju dejal direktor serije Hwang Dong-hyuk.

Čeprav ne gre za nov žanr, so presenetljivi vizualni elementi serije, zanimivi liki in skrb vzbujajoče preučevanje človeške narave nagovorili občinstvo po vsem svetu. Celo tako močno, da si je serijo v prvih 28 dneh predvajanja pretočilo 111 milijonov uporabnikov Netflixa, kar je s prvega mesta priljubljenih predvajanj izpodrinilo fiktivno zgodovinsko dramo Bridgerton.

Liki, kot si ti in jaz

Strokovnjaki uspeh televizijske serije pripisujejo tudi njenim junakom, med katerimi je veliko marginaliziranih članov družbe. Čeprav so vsi povezani z velikimi denarnimi težavami, prihajajo iz vseh družbenih slojev.

Vodilni lik je na primer brezposelni moški s težavami pri igrah na srečo, ki se trudi pridobiti spoštovanje svoje družine. Skozi igro spozna mlado severnokorejsko prebežnico s tragičnim ozadjem in pakistanskega delavca.

»Zdi se, da ljudje, zlasti mlajša generacija, ki v resničnem življenju redno trpijo zaradi odtujenosti in zamere, sočustvujejo z liki,« je za BBC poudarila Kim Pyeong-gang, profesorica globalne kulturne na univerzi Sangmyung.

Igre v seriji, pa čeprav smrtonosne, predstavljajo alternativni svet, ki naj bi temeljil na 'fair playu'. Kot razloži eden izmed likov serije: »Vsi udeleženci igre so enaki. Ljudem, ki so v zunanjem svetu utrpeli neenako obravnavanje in diskriminacijo, dajemo zadnjo priložnost, da zmagajo na pošten in enakovreden način.«

Neznana dejstva o seriji

Netflix je načrte za serijo napovedal že septembra 2019, prvotno pa se je imenovala Round Six. 

Hwang je začel delati na svojem scenariju že leta 2008, prvi osnutek pa je končal leto kasneje. Pisatelj in režiser je za pisanje prvih dveh epizod potreboval skoraj šest mesecev. Za Radio Times je povedal, da se mu je takrat zgodba zdela »neznana in nasilna«, zato ga je skrbelo, da bi se ljudem zdela serija preveč abstraktna in bi tako težko našel široko občinstvo.

Ustvarjalec je prav tako razložil, da se je boril tudi s financiranjem, dokler ga Netflix ni približno desetletje kasneje vzel pod svoje okrilje. »Toda po približno 12 letih se je svet spremenil v kraj, kjer so tako nenavadne, nasilne zgodbe o preživetju dejansko dobrodošle,« je povedal za The Korea Times.

V intervjuju za Variety je ustvarjalec dejal, da je bil projekt prvotno ustvarjen kot celovečerni film. Glede na filmsko ozadje Hwanga to ni presenetljivo, saj je napisal in režiral velike uspešnice, kot sta 'Silenced' in 'The Fortress'. Bil je tudi scenarist in režiser glasbene komedije 'Miss Granny', ki velja za enega najuspešnejših korejskih filmov vseh časov.

Hwang je v videu Still Watching Netflix na YouTubu dejal tudi, da izvirni film ni vseboval lika policijskega detektiva Jun-hoja. Poleg tega je bila Ji-yeong, ženska, ki se je žrtvovala za Sae-byeok, prvotno ustvarjena kot moški lik. Hwang je dejal, da je spremenil spol Ji-yeong, ker bi bila »vez med ženskami bolj smiselna«.

Se nam obeta tudi druga sezona?

Hwang je dejal, da bi si želel ustvariti več filmov, preden bi razmislil o ustvarjanju druge sezone televizijske serije. »Nimam dobro razvitih načrtov za 'Squid Game 2'. Kar utrujajoče je že samo razmišljanje o tem. Če pa bi to storil, tega zagotovo ne bi storil sam. Razmislil bi o uporabi številnih piscev, prav tako bi želel več izkušenih režiserjev,« je povedal za Variety.

Kljub temu da je zagotovo ne bomo spremljali v morebitni drugi sezoni, pa je zanimivo, da je HoYeon Jung, ki v seriji igra severnokorejsko tatico Kang Sae-byeok, neizkušena igralka, saj prav Squid game predstavlja njeno prvo igralsko vlogo. HoYeon Jung je bila namreč pred nastopom v seriji manekenka in je tudi nastopila v četrti sezoni korejskega top modela.

Za konec pa še ta zanimivost. Tekmovalci se v igro vključijo tako, da pokličejo osemmestno številko na skrivnostnih vizitkah. Na žalost je bila telefonska številka resnična in je pripadala možu, ki je za medije povedal, da je prejel okoli 4000 klicev na dan.

Starejše novice