V luči obetavnih novic o učinkovitosti cepiva je tudi pri nas govora o možnostih prvih pošiljk cepiva proti covidu-19. Prav iz tega razloga nas zanima, koliko naših bralcev se bo cepilo proti koronavirusu, ko bo cepivo dostopno širši javnosti.

Kot strela z jasnega je pred dnevi v svetu udarila novica, da se je cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga razvijata v nemško-ameriškem partnerstvu družbi Pfizer in Biontech, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Ta teden se je oglasilo tudi ameriško podjetje Moderna, ki je sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, 94,5-odstotna.

Finančni trgi so ponoreli, ravno tako se je prebudilo upanje, da bo vendarle kmalu konec z drastičnimi ukrepi in zapiranjem držav, čemur smo priča vse od pojava koronavirusa na naših tleh.

Takoj je reagirala tudi Evropska komisija, ki se je dogovorila za nakup 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Do prvih doz cepiva bi lahko prišli že v decembru

Da bi lahko že v decembru prišli do prvih doz cepiva proti koronavirusu, je med drugim dejal tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. Po teh napovedih bi lahko s cepljenjem začeli že v drugi polovici istega meseca. Eno od podjetij, ki bo dobilo prvo registracijo cepiva od evropske agencije za zdravila, je po njegovih besedah prav Pfizer.

Podobno je sporočila tudi sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič, ki pravi, da bo prvo cepivo dostopno predvidoma konec decembra, vendar bo prva pošiljka omejena.

Prav iz tega razloga tudi premier Janez Janša poudarja, da so obeti za cepivo pozitivni, vendar ni nujno, da bo cepivo na voljo pravočasno, da se prepreči tretji val.

Tako bo stroka odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih. Na začetku bodo cepili najbolj ranljive skupine prebivalcev, torej starejše in tiste s kroničnimi boleznimi ter zdravstvene delavce. Evropska unija je poskrbela, da bodo vse države dobile cepivo istočasno po enakovrednem ključu delitve.

Anketa o cepljenju proti novemu koronavirusu

Izum cepiv velja sicer za enega največjih medicinskih dosežkov v zgodovini, ki vsako leto prepreči milijone smrti zaradi bolezni kot so davica, tetanus, oslovski kašelj, gripa in ošpice. Prav zaradi tega nas zanima, ali se boste sami cepili proti novemu koronavirusu.

Ali se boste cepili proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo na voljo?

Da.
36% (86 glasov)
Ne.
48% (115 glasov)
Še razmišljam.
16% (39 glasov)
Skupno glasov: 240

Anketa je popolnoma anonimna, rezultate pa bomo objavili v prihajajočih dneh.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice