Slika je simbolična.
Zveza potrošnikov Slovenije je s pomočjo različnih testov hrane ugotovila, da lahko ob nakupu petih osnovnih živil gospodinjstvo prihrani tudi več kot 1400 evrov na leto. Za kakšna živila gre in kaj so ugotovili?

Cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, kar je posledično privedlo do tega, da mnogi vse pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih.

A kot opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, nižja cena ne pomeni nujno tudi slabše kakovosti.

Izvedli prehranske teste petih osnovnih živil

V okviru kampanje Zveza potrošnikov svetuje, potrošnik privarčuje, že nekaj časa aktivno izvajajo teste različne hrane in razkrivajo izdelke, ki so kakovostni ter obenem potrošniku na voljo po ugodni ceni. 

V zadnjih dveh letih so tako analizirali rezultate petih prehranskih testov, s pomočjo katerih so ugotovili, da lahko ob informiranemu nakupu petih osnovnih živil, to so riž, tunina, maslo, jajca in jogurt, povprečna štiričlanska družina prihrani tudi do več kot 1400 evrov na leto.

Kako je potekala analiza izdelkov?

Kot so zapisali na zvezi potrošnikov, so analizo izvedli tako, da so se podali v različne živilske trgovine in popisali aktualne cene izdelkov, ki so na petih izbranih testih dosegli najmanj kakovostni razred dobro (torej najmanj 60 točk od 100).

Nato so se lotili računanja in izračunali mesečne ter letne prihranke štiričlanske družine, za analizo so vzeli primer družine z dvema odraslima in dvema najstnikoma.

Poraba omenjene štiričlanske družine je bila preračunana glede na okvirne potrebne količine osnovnih živil za odraslo osebo za 14-dnevno obdobje, povzete po priročniku Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ker najstniki pojedo enako, če ne celo več kot odrasla oseba, so v izračunu upoštevali porabo za štiri odrasle osebe.

To so izdelki, s katerimi lahko prihranite

Izračun pri nakupu izdelkov je nato upošteval rezultate testov in med izdelki vsaj dobre kakovosti izbral najcenejši izdelek namesto najdražjega, so še zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Glede na rezultate so ugotovili, da so izdelki, ki nam pomagajo prihraniti in obenem izbrati kakovostno, naslednji:

  • dolgozrnati riž,
  • tunina v oljčnem olju,
  • maslo,
  • jajca proste reje,
  • navadni jogurt.

Riž najcenejši v Mercatorju, tunina v Hoferju in Lidlu

Na testu dolgozrnatega riža se je v kategorijo dobro uvrstilo pet izdelkov, med njimi je bil najcenejši riž trgovske znamke Mercator, za katerega boste odšteli 1,34 evra za kilogram.

Prihranek: Z informiranim nakupom omenjenega riža lahko štiričlanska družina prihrani okrog devet evrov na mesec oziroma 111 evrov na leto. Povprečna odrasla oseba naj bi na mesec porabila malo manj kot kilogram riža.

Na testu tunine v oljčnem olju sta se kot najcenejša med izdelki dobre kakovosti izkazala izdelka trgovskih znamk Almare iz trgovine Hofer ter Nixe iz Lidla.

Prihranek: Z nakupom omenjene tunine, namesto na primer najdražje tunine blagovne znamke Eva, lahko štiričlanska družina prihrani 34 evrov oziroma 408 evrov na leto.

Najcenejše maslo najdete v Sparu ali Hoferju

Na testu masla je bilo kar 15 testiranih izdelkov, ki so dosegli več kot 60 točk in se uvrstilo v kakovostni razred dobro oziroma zelo dobro. Med njimi je najdražji izdelek Pomurskih mlekarn, ki je na testu zasedel 2. mesto, najcenejši pa izdelek trgovske znamke S Budget, ki je na testu zasedel 12. mesto, a je dosegel le devet točk manj od najdražjega.

Prihranek: Z nakupom zadnjega masla lahhko štiričlanska družina na leto prihrani okrog 44 evrov. Podobno se lahko prihrani tudi z izbiro najcenejšega izdelka v kategoriji zelo dobro, ki je poleg visoke ocene na testu še ekološki, to je maslo blagovne znamke Natur aktiv iz trgovine Hofer, s tem maslom se lahko prihrani malo manj kot 40 evrov na leto.

Najbolj ugodna jajca so v Lidlu

Najcenejša jajca na testu so bila jajca blagovne znamke Naše nam paše iz trgovine Lidl. Za njih boste odšteli skoraj še enkrat manj kot za najdražja primerljive kakovosti.

Prihranek: Če upoštevamo, da povprečna oseba poje tri jajca na teden, lahko družina z nakupom prihrani dobrih 15 evrov na mesec oziroma 185 evrov na leto.

Jogurt se splača kupiti v teh trgovinah

Opravili so tudi test navadnega jogurta, kjer je bilo kar 20 izdelkov kakovosti razreda dobro, dva med njimi tudi razred zelo dobro.

Eden od teh dveh je navadni jogurt Lidlove trgovske znamke Pilos, ki stane 1,39 evra in je poleg jogurtov S Budget iz Spara ter jogurtov blagovne znamke Milfina iz Hoferja najcenejši na testu. Razlika do najdražjega jogurta, to je jogurt iz Mlekarne Planika je kar tri evre na kilogram.

Prihranek: Če upoštevamo dejstvo, da vsak član gospodinjstva poje približno šest jogurtov na teden, lahko štiričlanska družina prihrani do 57 evrov na mesec oziroma do 681 evrov na leto.

Starejše novice