Pridružite se novemu obdobju raziskovalcev. Evropska vesoljska agencija prvič po več kot desetletju išče nove astronavte, ki se bodo pridružili največji pustolovščini človeštva v korist Zemlje.

Evropska vesoljska agencija bo namreč 31. marca objavila razpis, na katerega se bodo kandidati in kandidatke lahko prijavili do 28. maja. »Čas je, da poiščemo nove astronavte in prepričan sem, da bomo našli najboljše,« je ob novici dejal generalni direktor agencije Jan Wörner.

Agencija išče od štiri do šest tako imenovanih kariernih astronavtov in astronavtk, ki bi jih zaposlili kot stalno osebje in jih razporedili na vesoljske misije. Pri tem poudarja raznolikost in poziva zlasti ženske, naj se prijavijo. Evropska vesoljska agencija je nazadnje iskala kandidate za astronavte leta 2008 in je doslej opravila le tri kroge zaposlovanja, vključno s prvim leta 1978, piše na spletni strani agencije.

Iščejo tudi posameznike s telesno okvaro

Agencija išče tudi do 20 »rezervnih« astronavtov in astronavtk, ki bi jih lahko izbrali za posebne misije. Poleg kariernih astronavtov, ki bodo usposobljeni za dolgotrajne ali zapletene vesoljske misije, želijo v program, imenovan Parastronavt, vključiti tudi astronavta s telesno okvaro. Agencija namreč preučuje, pod kakšnimi pogoji bi kandidat lahko letel na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

Zato agencija spodbuja, da se na razpis prijavijo tudi posamezniki, ki so psihološko, kognitivno, tehnično in strokovno usposobljeni za astronavte, vendar imajo telesne okvare, ki bi jim zaradi ovir sedanje vesoljske strojne opreme običajno onemogočili takšno delo.

Rok za prijavo je 28. maj

Rok za prijavo na razpis je 28. maj. Za kandidate bodo nato izvedli šeststopenjski izbirni postopek, ki se bo končal oktobra 2022.

Agencija išče kandidate najrazličnejših profilov. Kandidati morajo biti državljani ene od članic ali pridruženih članic, med katerimi je od leta 2016 tudi Slovenija, imeti morajo najmanj magisterij iz naravoslovja, medicine, tehnike, matematike ali računalništva. Potrebna pa je seveda tudi prilagodljivost in pripravljenost potovati dolgo in daleč. 

Kandidati morajo imeti tudi vsaj tri leta ustreznih poklicnih izkušenj in tekoče govoriti angleško. Dobro znanje drugega tujega jezika in katerega koli drugega dodatnega jezika je dodatni plus. Kandidatom ni treba imeti pilotskega dovoljenja, vendar morajo predložiti zdravniško spričevalo razreda 2, ki ga izda letalski zdravnik, iz katerega je razvidno, da so zdravstveno usposobljeni za licenco zasebnega pilota.

Agencija išče tudi številne druge poklice

Astronavtka Samantha Cristoforetti, ki je bila izbrana v izboru astronavtov leta 2008, opisuje svoje delo kot sanje. »Združuje veliko mojih strasti: znanost in tehnologijo, zapletene stroje, zahtevna operativna okolja, mednarodne ekipe, fizično pripravljenost, doseganje javnosti. In seveda, občasno se lahko peljem z raketo v službo,« pravi Samantha Cristoforetti.

V vesoljskem sektorju je poleg astronavtov še veliko drugih vznemirljivih karier. Evropska vesoljska agencija namreč nenehno išče strokovnjake za inženiring, znanost, strokovnjake informacijsko komunikacijske tehnologije in poslovne storitve. Več informacij lahko najdete na spletni strani agencije.

Kaj še čakate, ste se pripravljeni odpraviti v vesolje?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice