Kdo so ljudje, katerih dobra dela so ostala neopažena? Spoznajte heroje korone!

Tokrat med heroji korone predstavljamo prav posebno osebo. 106 let stara Matilda Vernik, domači jo imenujejo Tilika, je v svoji častitljivi starosti v Domu Danice Vogrinec Maribor brez težav prebolela koronavirus, premagala pa je že tudi špansko gripo.

Tilika se je rodila 6. februarja, leta 1915. Prihaja iz revne in delovne družine in ima za seboj trdo življenje iz časov, ko je bilo doma veliko otrok, a premalo hrane. Zato so morali otroci delati trda dela na premožnejših kmetijah, dečki za hlapce, deklice za dekle in pestrne. 

V Domu Danice Vogrinec že 30 let

Živela je v Dupleku, ni se poročila in tudi otrok nima. V Dom Danice Vogrinec Maribor je prišla pred tridesetimi leti, ko se je zaprl Dom za ostarele v dvorcu Viltuš, ki je tam deloval vse do leta 1989. V nov dom je prišla skupaj s starejšo sestro, ki je bila takrat skoraj slepa.

Tilika, po naravi samotarka, se je držala bolj zase in se je družbe izogibala, razen, ko je šlo za živali, za katere je rada skrbela. In dokler je bila še na Viltušu, so njena pogosta družba bili pujski. 

V novem domu je uživala na sprehodih in v delovni terapiji je rada rezala volno, vse dokler se ji ni vid poslabšal. Danes, žal, ne vidi več.

Tilika je borka že od malega

Poleg španske gripe je prestala obe svetovni vojni, nedolgo tega pa je premagala tudi okužbo s koronavirusom. 

»Med testiranjem so rezultati pokazali, da je pozitivna, a vendar ni imela vročine ali ostalih simptomov. Vonj in okus pa se pri starostnikih spreminja, zato je težko reči kaj več o teh simptomih,« pravita sestri, ki v Domu Danice Vogrinec poznata Tiliko skoraj od njenega prihoda.

Kaj si želi v prihodnje? Da bo še naprej lepo spala, pojedla kaj sladkega in spila kozarček rdečega vina

Pred kratkim pa je Tilika v družbi osebja in oskrbovalcev doma praznovala 106. rojstni dan. Od družinskih članov, žal, nima nikogar več. 

Kljub temu da je prebolela koronavirus in je v izjemni starosti, je njeno telo zdravo. V prihodnje pa si želi čim manj bolečin, in da bo še naprej lepo spala, pojedla kaj sladkega in spila kozarček rdečega vina. 

Pri tem pa je hvaležna osebju Doma Danice Vogrince, ki že več kot trideset let skrbijo zanjo. 

Svoje heroje korone lahko še vedno predlagate sami. Kdo je heroj korone v vaši ulici, vasi, mestu? Poznate koga, ki rad pomaga, žrtvuje svoj čas, se čemu odreče v dobro drugega, tvega življenje, morda podari nasmeh ... 

Vse informacije tukaj.

Komentarji (1)

Default (ni preverjeno)

Stara se vlece...

Starejše novice