Festival Odprte hiše Slovenije se bo letos zvrstil že enajstič. Med 17. in 19. aprilom 2020 bo na ogled sto stavb, ki jih je izbrala strokovna žirija in slovijo po kakovostni arhitekturi. Tema letošnjega festivala je »Arhitektura za prihodnje generacije.«

Preden se ljudje odločimo za nakup nepremičnine, stavb večinoma ne preizkusimo, kljub temu da prostor pomembno vpliva na naše počutje, produktivnost in uspešnost. A vendar se vpliva arhitekture na življenje pogosto ne zavedamo.

Namen festivala Odprte hiše Slovenije je obiskovalcem pokazati, da lahko arhitektura izboljša kakovost našega življenja.

Festival Odprte hiše Slovenije omogoča, da si udeleženci stavbe ogledate, v njih vstopite, jih preizkusite in dobite informacije o gradnji iz prve roke od arhitektov, lastnikov in drugih strokovnjakov. Z uporabniki stavb lahko izmenjate občutke o bivanju v lepih in urejenih prostorih.

Pomembna je tudi kakovost javnih zgradb, ki bi morale biti dostopno zasnovane in vzor ostalim gradnjam. Kakovostna arhitektura skrbi za okolje, trajnostni razvoj in ohranja kulturno dediščino.

Kaj je poslanstvo Odprtih hiš Slovenije?

Odprte hiše Slovenije predstavljajo najboljše projekte novogradnje in obnove arhitekture ter vodilne strokovnjake na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urejanja prostora, kulture bivanja, trajnostne gradnje in nepremičninskega sektorja.

Od leta 2010, ko je bil festival prvič izveden, je bilo na ogled že 630 stavb sodobne slovenske arhitekture. Gre za izvirne arhitekturne dosežke, ki omogočajo zdravo in prijetno sobivanje z naravo.

»Projekt OHS je v desetih letih prerasel v platformo za izmenjavo praktičnih izkušenj, dvig prostorske kulture ter osebno in poslovno mreženje. To dokazuje njegovo izvirnost, inovativnost in aktualnost. Ena izkušnja v dobri stavbi lahko pomeni več kot 1000 besed ali slik,« dodajajo organizatorji.

Izbor predstavljenih stavb bo naredila strokovna komisija

Javne in zasebne objekte, ki bodo predstavljeni na letošnjem festivalu bo izbrala strokovna komisija, ki jo sestavljajo: arhitekti Jure Kotnik, Alenka Korenjak in Anja Planišček, krajinska arhitektka Darja Matjašec, urbani sociolog Matjaž Uršič in Matic Brdnik iz Odprtih hiš Slovenije.

Ob tem ne gre samo za slovenski festival, ampak je Festival Odprte hiše Slovenije del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki je aktivna v 47-ih mestih po vsem svetu. 

Nina Katarina Bračko

Starejše novice