Nevihte z močnimi nalivi že povzročajo težave. S terena poročajo o toči debeli kot jajce, poplavah, močnem vetru in silovitih nalivih.

Primorsko so prve nevihte z močnimi nalivi z zahoda zajele zjutraj. Okoli poldneva so z Agencije Repubelike Slovenije za okolje sporočili, da se slovenski Istri od juga približuje izrazit nevihtni sistem, ki se bo v nadaljevanju pomikal proti severu. Nevihto dogajanje spremljajo tudi močni sunki vetra in ponekod toča.

Z Obale tako poročajo o izpadih elektrike. Voda je poplavila nižje ležeča območja, pri čemer je morje med drugim prelilo izolski Veliki trg. Prav tako je zaradi dežja na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode.

Veter je na širšem območju lomil veje in premikal predmete, v Šmarjah pri Kopru pa je veter odnesel del strehe šolske stavbe. Na omejenih območjih je padala tudi toča. Gasilci so na terenu, o škodi pa še ni podrobnih poročil.

Z Obale po navedbah N1 poročajo tudi o izpadih elektrike na območju Portoroža in Lucije. Brez elektrike so ostali tudi v Parecagu, na cestah je po poročanju domačinov ogromno vode. V Škofijah so se vozniki zaradi močnega naliva ustavili na cesti.

Gasilci že posredovali tudi v Celju, Slovenski Bistrici in Kungoti

Po navedbah Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so morali gasilci okoli poldneva že posredovati zaradi poplav na območju Tolmina, Nove Gorice, Sežane, Zagorja ob Savi, Laškega, Velenja, Celja, Slovenske Bistrice in Kungote.

Najmočnejše nalive sicer vremenoslovci danes pričakujejo predvsem na območju med Snežnikom in Kamniško Savinjskimi Alpami.

Za severno polovico države, predvsem območja, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku meseca, je Agencija Republike Slovenije za okolje zaradi pričakovanih nalivov danes izdal opozorilo najvišje, rdeče stopnje.

Zaradi verjetnosti močnih krajevnih neviht s točo je bilo opoldne izdano rdeče opozorilo še za jugozahod države. Za ostala območja ostaja v veljavi oranžno vremensko opozorilo.

Močni nalivi poplavili del Kopra in Portoroža

Silovito neurje s točo v Ajdovščini

Toča je padala tudi v Štanjelu

Starejše novice