Slika je simbolična (foto: Bobo).
Predstavniki vlade so se na seji srečali s predstavniki občinskih združenj.

Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč naslavlja ključne izzive občinskih oblasti. Glavna prioriteta je, da se skozi intervencije zagotovi dostopnost do domov, energetske in telekomunikacijske povezave in tudi odvoz odpadkov.

Predsednik vlade Robert Golob je uvodoma izpostavil predlog predplačila – država se je obvezala, da bo pokrila vse intervencijske stroške, pri hitrih ukrepih za sanacijo pa povečala delež predplačil, in sicer s predvidenih 20 na 40 odstotkov.

Ta del je šel kot amandma tudi v zakon, ki bo jutri v državnem zboru.
 

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je nato izpostavil še dva amandmaja, in sicer bo država financirala vse izredne dopuste za prostovoljce, ki pomagajo na prizadetih območjih. Država pa bo tudi pomagala pri financiranju čakanja na delo vsem tistim podjetjem, ki so posredno ali neposredno prizadeta.

Drugi del je odprava posledic v kmetijstvu, pri čemer so se uskladili s predlogi Evropske komisije. Tretji pa je retroaktivnost, ki jo uvajajo – kar pomeni, da se s tem zakonom odzivajo na vse naravne nesreče, ki so nas prizadele od začetka leta.

Golob je temu pristavil, da bo država tistim zaposlenim, ki se ne morejo pripeljati v službo, subvencionirala 80 odstotkov plače. Podobno bo podjetjem subvencionirala 80 odstotkov plače pri čakanju na delo.

 

Prostovoljci bodo upravičeni do sedmih dni plačanega izrednega dopusta. 14. avgust bo dan solidarnosti, torej dela prost dan. 

Pomembne ukrepe so imeli tudi za gospodarstvo, kmetijstvo in ribogojništvo – v vse tri so dodali določbe o višji sili. Sestanek bodo ponovili čez teden dni.

Nadomestne gradnje

Nadomestnih gradenj prej kot v letu ali dveh ne bo mogoče izvesti. Gradili namreč ne bodo na lokacijah, ki so dokazano nevarne, nekatere občine tudi ne razpolagajo z nadomestnimi zemljišči. V vsakem primeru bo najprej treba spremeniti občinske podrobne prostorske načrte.

Aplikacijo poplave 2023 bodo razširili na področje začasnih stanovanj. Država bo vanjo vključila tudi svoja stanovanja, ki so na razpolago. Gre za začasno, a takojšnjo rešitev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice