Na celjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič.

Na celjskem sodišču se je danes začelo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o kaznivem dejanju žaljive obdolžitve, za katero ga kot zasebni tožilec preganja nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič.

Veselinovič očita Janši, da ga je v objavi na družbenem omrežju Twitter obtožil sodelovanja pri umoru novinarja in odgovornega urednika STA Boruta Meška leta 2010. 

V objavi je Janša zapisal: »Neverjetno za Evropsko unijo v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.«

Veselinovič je povedal, da je hudo prizadet zaradi obtožbe s strani Janše. Dejal je, da je bil deležen številnih vprašanj na to temo, omenil je tudi zdravstvene težave, ki so sicer že mimo, a dodal je, da bolečina povzročenega dejanja ostaja.

Vložil je tožbo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Ocenjuje, da je objava bila del pritiska na STA oziroma nanj.

»To je bilo znotraj 300 dnevnega boja STA za obstanek in ko ni bilo nikakršnih argumentov več za ustavitev financiranja, je bil na dan povlečen ta nesrečen dogodek, ki se je končal tako, kot se je. S smrtjo,« je dejal.

Janša je na drugi strani Veselinoviču očital šikaniranje in izvajanje mobinga nad Meškom, to pa naj bi imelo negativne posledice. Izrek izredne odpovedi je po njegovo slabo vplival na človeka, ki je že takrat bil zelo bolan in slednje, naj bi pospešilo poslabšanje zdravstvenega stanja.

Na posredovanje sodnice je pripomnil, da za to nima zdravniških izkazov, le pričevanje takratnih zaposlenih na STA

Pred obravnavo je Janša dogajanje komentiral tako: »Ste novinarka ali novinar, zbolite za težko boleznijo, direktor vas šikanira, nato pa vas še vrže iz službe. Kako to vpliva na potek vaše bolezni in vašega zdravljenja?«

Veselinovič na drugi strani pravi, da v trenutku izdane odpovedi za zdravstveno stanje Meška ni vedel. Ta mu je sicer zaupal, da čuti bolečine v hrbtu, ki naj bi pojenjale.

»O hudi bolezni Boruta Meška niti v času delovnega razmerja na STA, niti ob izročitvi odpovedi nisem vedel ničesar. Pol leta zatem je žal umrl, 11 let zatem me je pa Janez Janša obsodil oziroma obtožil,« je dejal na sodišču.

Težava je tudi v razlogih za odpoved. Medtem ko obramba trdi, da so ti bili neutemeljeni, Veselinovič odgovarja, da Meško ni izpolnjeval delovnih pogojev in nalog ter je zato bil kot odgovorna oseba primoran v reakcijo in s tem k odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Zastopnik Veselinoviča Gorazd Fišer je povedal, da je danes vse potekalo v skladu z pričakovanji: »Vsi obrambni manevri so vedno pričakovani in nikoli nas ne smejo presenetiti.«

Sodnico je zanimalo, zakaj se je Janša za javno komentiranje odločil šele leta 2021 - potem ko je Meško umrl 2010. Odgovoril je da je njegovo objavo spodbudilo javno nastopanje Veselinoviča, v katerem je trdil, da je takratna vlada nehumano ravnala s STA.

Veselinovič je dodal: »Ne smemo dovoliti tega, da bi lahko na tak način kdorkoli, sploh pa ne predsednik vlade v tistem času, opletal in obtoževal.«

Na prihodnjo obravnavo sta kot priči vabljena Uroš Urbanija in pa Alen Pivk, ki sta oba nadomeščala Boruta Meška, v letu pred odpovedjo kot urednika, ko je ta bil uredniško odsoten.

Sodnica je na tem mestu vprašala, če je od namestnikov zahteval enake naloge kot od Meška in Veselinovič, je odgovoril pritrdilno. Sledilo je še vprašanje, če sta jih izpolnjevala, na to je odgovoril z: »Ne.«

Sojenje se bo tako nadaljevalo 17. maja.

Starejše novice