Vir: Posnetek zaslona, Facebook, Filip Flisar
Mariborčana Filipa Flisarja odslej ne bomo poznali le po njegovih brkih, temveč tudi šunki. Ne, ne gre za šalo. Flisar se je namreč podal v mesnopredelovalno branžo in bo odslej prodajal kar svojo šunko.

Slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar je konec decembra leta 2020 oznanil, da končuje svojo bogato športno kariero. 

Flisar, ki je kariero sicer začel kot alpski smučar, je največji uspeh dosegel leta 2015, ko je v Kreischbergu postal svetovni prvak, v zbirki uspehov ima tudi kristalni globus za zmagovalca svetovnega pokala, v katerem je dosegel sedem zmag.

Prav spomin na Kreischberg pa ga je privedel do tega, da se poda v nove poslovne vode, in sicer v mesnopredelovalno panogo.

»Po prihodu v cilj me je novinarka presenečeno vprašala, kako mi je uspelo v zadnjih metrih proge prehiteti sotekmovalce in s tretjega mesta dobesedno skočiti na prvo. V afektu zmagoslavja sem ji lepo po domače razložil: 'Pohorske šunke so zašpanale na kuclih in to je to, ne',« razlaga Filip Flisar.

In tako se je porodila ideja o Pohorski šunki.

Pohorska šunka zasnovana z mentaliteto svetovnega prvaka

Filip Flisar razlaga, da je Slovence izraz »pohorska šunka« tako navdušil, da se je razširil po celi Sloveniji. 

»Zato vam v znak hvaležnosti predstavljam Pohorsko šunko, tako za v usta – tisto ta pravo, odlično Pohorsko šunko,« pravi Flisar.

Pri tem dodaja, da je Pohorska šunka projekt, ki je zasnovan z mentaliteto svetovnega prvaka. Po njegovih besedah Pohorsko šunko sestavlja brezkompromisna kvaliteta proizvodnje, surovine najvišje kakovosti in tudi pozornost na vsako podrobnost.

»Športnik ne postane svetovni prvak po naključju in tudi izjemen okus Pohorske šunke ni naključje,« pravi Filip Flisar.

Kakšna pa je sploh Pohorska šunka?

Gre za šunko s kožo, ki je začinjena s tipičnimi pohorskimi začimbami, med drugim jerebiko, brinom in brusnicami.

Prav tako je šunka ročno razsoljena po starih pohorskih navadah ter prekajena na naravni način, izključno s pohorskimi bukovimi drvmi.

Za zdaj je tako na voljo cela Pohorska šunka, ki tehta okoli dva in pol kilograma, kupiti pa je možno tudi polovični kos. Po dogovoru je za gostinsko dejavnost na voljo tudi cela noga s kostjo.

Šunko bo možno poskusiti že čez teden dni, ko se začne prodajati po različnih točkah Slovenije. Med drugim jo bo mogoče kupiti v Vinoteki Deliz na Vodnikovem trgu v Mariboru, Kmetijski zadrugi Rače, pa tudi v Mesnici Rovtar v Ajdovščini ter istoimenski mesnici v Kopru.

Omogočena pa bo tudi dostava na dom, in sicer preko spletne strani gajbica.si.

Starejše novice