Foto: Bobo
Epidemiološke razmere se izboljšujejo, kar je posledica spoštovanja omejitvenih ukrepov vseh. A koordinator za cepljenje zoper covid-19 Jelko Kacin pravi, da se ne smemo zasanjati in verjeti, da se je epidemija že končala. 

Rezultati samoomejevanja, lockdowna in spoštovanja omejitvenih ukrepov so res spodbudni, iz dneva v dan boljši so. Pravzaprav so zelo, zelo dobri in očitni, je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 dejal državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19.

Potrebno se je precepiti v zadostnem obsegu

Medtem ko se epidemiološke razmere izboljšujejo, pa Kacin opozarja, da se ne smemo zasanjati ali verjeti, da sta kriza in epidemija že za nami.

»Da bi bili jeseni pripravljeni na obdobje, ko bo virus znova veliko bolj agresiven, se je treba cepiti in kot narod, kot prebivalstvo precepiti v zadostnem obsegu. Ne le, da moramo zaščititi najbolj ranljive, zaščititi moramo tudi dovolj ljudi, vse do te mere, da širitev virusa onemogočimo,« pojasnjuje Kacin.

Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom z enim odmerkom je že blizu 30 odstotkov, z drugim odmerkom pa 15 odstotkov.

Cilje bodo dosegli

Kacin pravi, da nekateri vseeno še kar naprej ponavljajo, da potrebne precepljenosti ne moremo doseči pravočasno, a k sreči nimajo prav, še dodaja: »Cilj, ki smo si ga zadali, bomo tudi dosegli.«

Slovenija s sodno izterjavo zahteva dobavo pogodbenih odmerkov AstraZenece

V zadnjih dveh dneh je, kot pravi, že nekajkrat pojasnjeval, da se Evropska komisija ni kar tako odpovedala cepivu AstraZeneca, kot so izjavo komisarja Thierryja Bretona napačno razumeli nekateri mediji.

Po besedah Kacina je ravno nasprotno, Evropska komisija v imenu vseh sedemindvajsetih držav članic Evropske unije, tudi Slovenije s sodno izterjavo zahteva dobave 90 milijonov pogodbenih odmerkov AstraZeneca, ki jih ta še ni dostavila, pa bi jih morala dostaviti do konca meseca junija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice