Slika je simbolična.
Sašo Norčič je postal novi predsednik državnega strokovnega sveta za šport, podpredsednik pa je Stanko Glažar.

Pred volitvami, na katerih sicer Sašo Norčič in Stanko Glažar nista imela protikandidatov, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec dejala, da je izvedba olimpijskih iger v Tokiu 'misija nemogoče'.

Skrbi pred olimpijskimi igrami

Kot poroča STA, je Kustečeva povedala, da je japonsko prestolnico zajel četrti val epidemije koronavirusa, odpovedani so vsi obiski in predpriprave na olimpijske igre na vseh ravneh, državljani pa podpisujejo peticijo proti izvedbi tako olimpijskih kot paraolimpijskih iger.

Po besedah ministrice je možno, da se bo Japonska za zajezitev bolezni povsem zaprla. 

Dodala je, da smo pri nas v nasprotju s tem na meji, da bi lahko začeli razmišljati, kako pripeljati varno del gledalcev na tribune športnih stadionov in dvoran ter pri tem izpostavila pomen cepljenja. Navedla je še dve pomembni temi, ki ju bo moral obravnavati strokovni svet. 

»Najprej je treba pogledati letni program športa, ki ima velika nesorazmerja v izplačilih iz državnega proračuna, saj ena zveza dobi več denarja kot Olimpijski komite Slovenije, ter da je pri dnu Zveza za šport invalidov Slovenije, Paraolimpijski komite, kar tudi ne more biti. Kot vem, strokovni svet še ni obravnaval predsedovanje Slovenije Evropski uniji, na športnem področju bo najpomembnejša tema evropski model športa,« je dejala ministrica.

Pomembna vloga za področje športne politike

Na volitvah za strokovni svet, ki so bile zgolj formalnost, je predsednik strokovnega sveta za šport tako postal Sašo Norčič, sicer načelnik upravne enote Gornja Radgona, ki je pred tem bil zaposlen na soboški upravni enoti.

Pravnik, ki je doma iz Sebeborcev, že desetletje in pol deluje v nogometu na lokalni in državni ravni, ob imenovanju pa je dejal, da se morajo usmeriti v spremljanje izvajanja letnega programa športa in nacionalnega programa ter narediti analizo in poiskati morebitne rezerve. Izpostavil je tudi priložnosti ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije in angažma ob prihajajočih olimpijskih igrah. 

Za vrnitev gledalcev na tribune

»Promovirati je potrebno tudi evropski model športa, saj pomen športa ni samo ekonomski učinek oziroma zaslužek, ampak morata biti v ospredju tudi socialna vključenost posameznikov in rekreacija,« je dejal Norčič in izpostavil tudi boj proti dopingu in nasilju na športnih tekmovanjih.

Tudi sam je naklonjen ideji vrnitvi gledalcev na športne prireditve. »Glede na to, da se epidemiološka slika izboljšuje, bi bilo potrebno razmisliti, da se gledalci vrnejo na tribune, seveda v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Morda tretjina ali polovica oziroma vsaj toliko, da se naredi ta korak in se vsaj del kapacitet lahko zapolni,« je povedal. 

Novoimenovani podpredsednik Stanko Glažar pa je med drugim podpredsednik Nogometne zveze Slovenije. 

Več kot polovica članov se je menjalo

Vlada je 21. aprila sicer zamenjala devet od sedemnajstih članov državnega strokovnega sveta za šport, ki jih predlaga ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Mandat je po imenovanju novembra 2017 predčasno potekel tudi dotedanjemu predsedniku Radu Pišotu, osem članov pa je ostalo.

Ker je vlada istočasno zamenjala več kot polovico članov sveta, je bila po poslovniku sklicana nova ustanovna seja sveta, saj so prenehale tudi funkcije predsedniku, podpredsedniku ter članom komisij. Prejšnja vlada je člane novega strokovnega sveta imenovala 9. novembra 2017 za dobo petih let, nekaj zamenjav je bilo nato v letu 2019, poroča STA.

Strokovni svet med drugim daje mnenje k predlogu zakonov in drugih predpisov, ki urejajo in posegajo v šport.

Starejše novice