Slika je simbolična.
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverjali vaniljeve sladolede, ki jih množično prodajamo v Sloveniji. Ugotovitve niso pozitivne.

Ledena osvežitev v vročih poletnih dneh? Sladoled je zagotovo sladica, ki se še posebno prileže, klasičen vaniljev sladoled pa je glede na pestro ponudbo priljubljen celo leto.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili kakovost 16 vaniljevih sladoledov, ki so najbolj številčno zastopani v trgovskih zamrzovalnikih. 

Najdražje ni najboljše

Za izdelke na testu so odšteli od 0,99 do 5,29 evra - 2,11 do 18,11 evra na kilogram. 

In znova se je potrdilo, da cena ni merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten.

Večina sladoledov polnih aditiva in arome

Testirani vaniljevi sladoledi so vsebovali do 18 gramov maščobe in do 24 gramov sladkorja.

Rezultati so pokazali velike razlike predvsem v hranilni vrednosti in sestavinah, pri dveh pa so odkrili tudi preseženo vrednost enterobakterij oziroma mikroorganizmov. Številni sladoledi vsebujejo tudi veliko, celo do 11, aditivov. 

Ne skrbite, na trgu so tudi izdelki, ki dokazujejo, da je mogoče sladoled izdelati brez enega samega aditiva in arome.

»S premišljeno izbiro lahko izberemo takega, ki bo malo manj sladek in masten. Poleg rastlinske in oziroma ali mlečne maščobe ter drugih mlečnih sestavin, vaniljeve sladolede sestavljajo še voda, sladkor ali glukozno-fruktozni sirup ter aditivi. Vsebujejo tudi različne sestavine in arome, ki sladoledu dajo tipičen okus in videz,« je predstavila sestavo Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Najbolj zaželene sestavine v vaniljevih sladoledih, ki so najbolj priljubljeni med slovenskimi potrošniki so izvleček vanilje, naravna aroma vanilje, njena semena in seveda naravna aroma burbonske vanilje.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Le z lupo do podatkov

Kot poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije lahko potrošnikom pri izbiri vaniljevega sladoleda poleg rezultatov tega testa pomaga tudi pogled na embalažo. 

Tisti, ki imajo na njej upodobljen cvet ali strok vanilje, morajo imeti dodano vsaj naravno aromo vanilje.

A kot poudarjajo je bilo branje deklaracij na nekaterih izdelkih izziv. Deklaracija na dnu embalaže ali zapisana z belim črkami na črni podlagi z izjemno majhnimi črkami, manjšimi od zakonodajne zahteve, je nadvse težko prebrati.

Ali ste vedeli? Zraka je lahko tudi več kot polovico!

Zrak je nujno potrebna sestavina sladoleda, saj mu daje mehkobo in omogoči, da se v ustih primerno topi. Več kot ga je, bolj je sladoled puhast. Veliko izdelkov vsebuje celo več zraka kot sladoledne mase.

Nasveti Zveze potrošnikov Slovenije:

  1. Zelo dobrega sladoleda na testu tokrat ni bilo. Morda lahko to vzamete kot izziv in se priprave vaniljevega sladoleda lotite sami. Tako ne bo dvoma, kaj sladoled vsebuje. 
  2. Preverite seznam sestavin na sladoledu, ki ga želite kupiti. Krajši je, boljše je!
  3. Preverite spodaj, kaj pomenijo posamezne navedbe, ki jih najdemo na vaniljevih sladoledih:
Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice