Slika je simbolična.
V Znanstvenem društvu Sledilnik so pripravili novo spletno aplikacijo, s katero si lahko pomagate pri iskanju osebnega zdravnika.

Pri Znanstvenem društvu Sledilnik, ki jih vsi najbolj poznamo po zbranih podatkih glede stanja s koronavirusom v državi, so razvili spletno aplikacijo, ki vam pomaga poiskati osebnega zdravnika. 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sicer redno objavlja seznam zdravnikov, ki so lahko osebni zdravniki, vendar se je ekipa pri Sledilniku odločila, da podatke o osebnih zdravnikih predstavi v uporabnikom in uporabnicam prijaznejši obliki. Preko imenika in iskalnika, kjer lahko uporabnik hitro vidi dostopnost zdravnikov v njegovi bližini.

Namen olajšanja postopka iskanja in izbire zdravnika

Projekt 'Zdravniki' obdeluje osebne podatke o osebnih zdravnikih in podatke o uporabnikih spletne strani.

Namen obdelave podatkov o zdravnikih je olajšati postopek iskanja in izbire osebnega zdravnika.

Upravljavec v ta namen zbira in obdeluje javno dostopne podatke o zdravnikih, pridobljene s spletne strani zavoda za zdravstveno zavarovanje, in sicer:

  • ime in priimek zdravnika,
  • zdravstveni zavod, v okviru katerega dela, skupaj s kontaktnimi podatki zavoda, 
  • podatek o tem, koliko dni na teden delajo v okviru zavoda, število opredeljenih oseb v posameznih starostnih razredih,
  • iz teh številk izračunan glavarinski količnik zdravnika oziroma njegove ali njene ekipe,
  • podatek ali sprejema nove paciente ali ne.
Vir: Zajem zaslona, aplikacija Zdravniki

Navedene sezname dopolnjujejo s kontaktnimi podatki posameznih zdravnikov, pridobljenimi z javno dostopnih spletnih strani zdravstvenih zavodov oziroma drugih javno dostopnih virov: e-poštni naslov in telefonska številka.

Osebni podatki se hranijo, dokler so veljavni.

Obdelava osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani

Namen zbiranja in obdelave podatkov o obiskovalcih je zagotavljanje nemotenega delovanja spletne strani ter vodenje statističnih podatkov o obisku spletne strani.

Upravljavec obdeluje IP naslov, čas obiska, podatke o strani, ki jo želi obiskati ter ostale podatke, ki jih v zaglavju vsakega zahtevka pošlje spletni brskalnik uporabnika.

Velik korak v digitalizaciji, ni pa univerzalna rešitev

Aplikacija združuje vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije, poroča STA

»Gre za velik korak naprej v digitalizaciji, saj s tako zastavljeno aplikacijo bistveno bolj pregledno prikažemo zdravnike po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente,« poudarjajo v društvu Sledilnik.

Kot so spomnili, se pot do lastnega zdravja začne z izbiro osebnega zdravnika, a je njihova dostopnost tudi zaradi pomanjkanja pravih informacij pogosto pomanjkljiva in otežena.

Ob tem se, kot so še zapisali, zavedajo, da iskalnik ni univerzalna rešitev za sistemske nedorečenosti. A so prepričani, da so pregledni in lahko dostopni podatki ena od odskočnih desk k večji dostopnosti osebnih zdravnikov na sistemski ravni in k njihovi bolj enakomerni obremenitvi.

Razvoj aplikacije, ki je trenutno še v testni fazi, se je začel 7. oktobra. Pri projektu je sodelovalo več kot 25 prostovoljcev, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice