Mateja Logar s predlogom o manjšem prostovoljnem zaprtju družbe med jesenskimi počitnicami.

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev koronavirusa v času jesenskih šolskih počitnic predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe. »S tem bi vplivali na obnašanje epidemije v novembru,« je v izjavi medijem dejala Logarjeva.

V času počitniškega zaprtja šol predlog vključuje omejitev druženja na družinske člane in omejitev velikih druženj.

S trenutnimi ukrepi zaostrovanje ni mogoče 

Vodja strokovne skupine za zajezitev epidemije koronavirusa poudarja, da je ob 1. novembru letos smiseln obisk pokopališč v družinskem krogu. »Na ta način bi dosegli učinek manjšega lockdowna. Zaprte bodo šole, veliko ljudi bo imelo dopust,« je povedala Logarjeva. Po njeni oceni bi s tem vplivali na obseg epidemije v novembru.

»Kakšnega bistvenega zaostrovanja s trenutnimi ukrepi ni možno doseči, še vedno smo mnenja, da je pogoj preboleli, cepljeni, testirani učinkovit, kolikor ga ljudje upoštevajo in kolikor se izvaja nadzor,« je pojasnila Logarjeva.

Opominja, da je ob uvedbi pogoja PCT število okužb s koronavirusom pričelo upadati, nato pa se je dovzetnost za nadzor pogoja PCT zmanjšala, hkrati ob drugih dejavnikih pa je število okužb zraslo. Vlada je na današnji dan pred letom dni sicer drugič razglasila epidemijo koronavirusa.

Porast okužb je posledica več faktorjev

Razloge za porast okuženih s koronavirusom v oktobru Logarjeva pripisuje več razlogom, ne le slabemu nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT.

Razloge išče v začetku študijskega leta, ko se v predavalnicah in študentskih domovih srečujejo posamezniki iz različnih okolij. »Hladnejše vreme nas prisili, da smo več časa v zaprtih prostorih,« je dodala.

Razloge za porast okužb išče tudi v po njeni oceni napačnem tolmačenju odločbe vrhovnega sodišča, »ki ni razsodilo, da maske niso potrebne, pač pa pravno ni osnove za izrekanje kazni«.

So krivi protesti? 

Na vprašanje, če bi se lahko število okužb povečalo tudi zaradi nedavnih protestov proti pogoju PCT, je Logarjeva odgovorila, da so eden od dejavnikov širjenja okužb lahko tudi večja združevanja, ne le ob sredah, ko se običajno zberejo protestniki.

Po besedah Logarjeve približno 87 odstotkov okuženih, ki se zdravi v bolnišnicah, spada v starostno skupino mlajših od 50 let. »Gre za skupino, ki sicer manj pogosto potrebuje bolnišnično zdravljenje,« je poudarila.

V starostni skupini starejših od 50 let je precepljenost dobra, opominja Logarjeva in dodaja, da to pomeni, da je cepivo učinkovito, saj zbolevajo predvsem posamezniki iz starostnih skupin, ki so slabo precepljene.

Starejše novice