V Ljubljano se iz več krajev po Sloveniji odpravlja več kot 2000 kmetov, ki se bodo zbrali na protestnem shodu pred poslopjem parlamenta.

Pred poslopjem parlamenta v Ljubljani se bo danes, ob 12. uri, začel drugi protestni shod kmetov.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je v ponedeljek za STA povedal, da v prestolnici Slovenije pričakujejo okoli 500 traktorjev, po oceni policije pa se bo na protestnem shodu v Ljubljani zbralo med dva in tri tisoč udeležencev.

Prvič protestirali na več kot 20 krajih po državi

Zaradi nezadovoljstva, vrste zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu so se kmetje prvič po več krajih po Sloveniji zbrali že 24. marca 2023.

Na mirnem protestu, ki se je takrat odvil v več kot 20 krajih po državi, so se kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah, nekateri pa so se zbrali pred sedeži območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov.

Kmetje so že na tistem protestu opozorili, da če se vlada ne bo odzvala na njihove zahteve, bodo pristopili k organizaciji vseslovenskega kmečkega shoda v Ljubljani.

Iz Pomurja se v Ljubljano odpravlja več kot 500 kmetov

Na protestni shod v Ljubljano se odpravljajo tudi kmetje iz Pomurja, ki so se v prestolnico odpravili med 8. in 9. uro zjutraj.

Iz Pomurja se po informacijah Franca Küčana, lastnika Kmetije Küčan in podpredsednika Sindikata kmetov Slovenije, odpravlja devet avtobusov in 25 osebnih avtomobilov, skupno pa okoli 550 kmetov.

»Kmetje, ki imajo mlekarske kmetije, so se odločili, da se v Ljubljano odpravijo z osebnimi avtomobili, saj se zna vse skupaj zavleči in potem je doma problem molže,« je razložil Küčan.

V Ljubljano tudi osem avtobusov iz Podravja

Po informacijah Milana Strmška se v Ljubljano odpravljajo tudi kmetje iz Podravja: »Po celem terenu smo organizirali prevoze, iz Podravja gre skupno zagotovo vsaj osem avtobusov

Policija pričakuje težave v prometu

Med zahtevami kmetov so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, naj se zmanjšajo območja Nature 2000, naj bodo ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter naj se neposredna plačila in druga sredstva uskladijo z inflacijo.

Med zahtevami je tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter zavrniteh uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

Ker bodo prišli tudi kmetje s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, policija pričakuje težave v prometu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice