Slika je simbolična.
Na sojenju napadalcu iz azilnega doma medicinska sestra pričala o resnosti poškodb.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes stekla glavna obravnava v sojenju Alžircu Fatahu Rašidu Adauriju, ki mu obtožnica očita poskus umora spečega rojaka v azilnem domu na ljubljanskem Viču.

Kot je sodišču povedala medicinska sestra, zaposlena v azilnem domu na Viču, bi oškodovanec izkrvavel, če mu ne bi nemudoma oskrbeli več ran.

Zahrbtni poskus uboja

Kot je uvodoma poudarila okrajna državna tožilka Lidija Kolonić Hočevar, je Fatah Rašid Adauri obtožen, da je 12. aprila v azilnem domu začel z nožem zabadati na postelji spečega rojaka in ga poskušal ubiti na zahrbten način.

V različne dele telesa ga je zabodel najmanj enajstkrat, dejanje pa je ostalo pri poskusu umora, ker je oškodovanec zbežal v kuhinjo azilnega doma in so mu nudili prvo pomoč.

Tožilstvo obtoženemu Alžircu očita tudi poškodovanje tuje stvari. Adauri je namreč večkrat udarjal po steklu vrat kuhinje azilnega doma, v katero se je po napadu zatekel oškodovanec.

Za zadane poškodbe 150 evrov

Oškodovanec zaradi napada še ni vložil premoženjskopravnega zahtevka, je pa direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj priglasila škodo v višini 150 evrov, je povedala tožilka Kolonić Hočevar.

Na klop za priče je danes stopila medicinska sestra iz azilnega doma na Viču. Kot je povedala, je bila v času kaznivega dejanja v ambulanti azilnega doma, zato boja med obtoženim in oškodovancem ni videla, je pa kasneje oškodovancu oskrbela več ran.

Ta je namreč krvavel na več mestih, bil je bled in je po njeni oceni počasi izgubljal zavest. Kot najbolj kritične je ocenila rane na predelu prsnega koša, v rebrnem delu, na zadnjem delu glave in na levi roki, ki so jih tudi takoj oskrbeli.

Po njeni oceni bi oškodovanec namreč izkrvavel, če mu ne bi zaustavljali krvavitev. Kako hitro bi se to zgodilo, sicer ne more oceniti, saj ni zdravnik, je povedala sodišču.

Kljub pozivom varnostnikov še naprej agresiven

Videla pa je tudi, kako je obtoženi kmalu po napadu razbijal in se zaletaval v vrata kuhinje, kamor se je zatekel oškodovanec. Po njeni oceni je bil obtoženi v omenjenem času »agresiven in neobvladljiv in ni slišal pozivov varnostnikov, naj se umiri«.

Pred napadom miren in dobre volje

Povsem drugačne volje pa je bil pred napadom, je tudi povedala sodišču.

Le pet minut pred napadom je Adauri prišel v ambulanto po svoja zdravila. »Bil je miren in dobre volje. Zdelo se mi je tudi, da je pod vplivom določenih substanc. Imel je steklene oči in majhne zenice in bil hkrati evforičen,« je pripovedovala sodišču.

Obtoženemu, ki zavrača krivdo ni jasno kaj počne na sodišču

Sodnica je danes prebrala tudi del izpovedbe medicinske sestre pred preiskovalno sodnico.

V tej je izpovedala, da je obtoženi, ko je poskušal vstopiti v kuhinjo azilnega doma, v angleškem jeziku kričal: »Ubil te bom, ubil te bom.« Danes se tega dela svoje izpovedbe sicer ni spomnila.

Obtoženi Adauri, ki na predobravnavnem naroku septembra krivde ni priznal, se danes še ni zagovarjal. Je pa povedal, da ne ve, zakaj je na sodišču in zakaj je vklenjen.

Starejše novice