Slika je simbolična.
Lani hitro širjenje napačnih informacij o podnebnih spremembah.

V preteklem letu so se na spletu okrepile napačne informacije o podnebnih spremembah, poudarjajo raziskovalci.

Na družbenih omrežjih prihaja do zanikanja teh sprememb, objavljene so tudi teorije zarote, ki so se pojavile po ameriških okoljskih reformah in prevzemu Twitterja s strani milijarderja Elona Muska.

'Naj razkrijem, za kaj pravzaprav gre pri podnebni prevari. Gre za prenos bogastva od vas - do svetovne elite.'

»Kar nas je res presenetilo, je bil vnovičen pojav jezika, ki spominja na osemdeseta leta,« je pojasnila Jennie King iz raziskovalne skupine pri Inštitutu za strateški dialog v Londonu.

Gre za fraze, kot je podnebna prevara, ki zanikajo pojav podnebnih sprememb, je njene besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Med pogostimi napačnimi trditvami o podnebnih spremembah sta med drugimi trditvi, da ogljikov dioksid ne povzroča segrevanja ozračja, in da globalnega segrevanja ne povzroča človekova aktivnost, je mogoče razbrati iz poročila koalicije Climate Action Against Disinformation.

Eden od najbolj deljenih tvitov, navedenih v raziskavi neprofitne ameriške organizacije Advance Democracy, se denimo glasi: 'Naj razkrijem, za kaj pravzaprav gre pri podnebni prevari. Gre za prenos bogastva od vas -- do svetovne elite.'

Največ napačnih informacij o podnebnih spremembah mesec dni po tem, ko je Twitter prevzel Elon Musk

Analiza, ki sta jo za AFP opravila dva družboslovna znanstvenika z londonske univerze, pa je naštela 1,1 milijona tvitov ali retvitov z močno skeptično vsebino glede podnebnih sprememb. To je skoraj dvakrat toliko tvitov kot leta 2021, sta poudarila raziskovalca Max Falkenberg in Andrea Baronchelli.

Največ tovrstnih tvitov je bilo po njunih besedah v decembru, mesec dni po tem, ko je Twitter prevzel Musk.

Po juliju pa je na Twitterju prišlo do hitrega širjenja ključnika ClimateScam (podnebna prevara), je pokazala analiza CAAD in ameriške skupine Center For Countering Digital Hate. Več tednov je vztrajala kot osrednji predlog za uporabnike, ki so v iskalnik vtipkali pridevnik 'podnebni'.

Komentarji (1)

ffra-ffra (ni preverjeno)

podnebne spremembe ! Kaj je to ??

Starejše novice