Slika je simbolična.
Zaradi podražitev marsikje uvajajo ukrepe za manjšo porabo energentov. Preverili smo, kako bo v trgovinah. Bomo letos nakupovali v manj ogrevanih prostorih?

Modna vplivnica Jasna Vale je na družbenem omrežju Instagram pred dnevi delila zapis, v katerem je opisala pripetljaj iz trgovine, v kateri je mislila, da bo »zmrznila«. Ni bila edina, saj je zeblo tudi deklico, ki je stala v bližini. Z njeno mamo sta se zapletli v pogovor o ogrevanju trgovin. 

Vplivnica je svojim sledilcem nato zastavila vprašanje, ali drži, da v trgovinah varčujejo z ogrevanjem in da bo gretje v trgovinah le na 17 stopinj Celzija. 

Odgovorila ji je zaposlena v trgovini, ki pravi, da zebe tako njo kot stranke. »Še stranke se pritožujejo, da je mrzlo. Tako, da ko končam službo, imam roke mrzle, kot da sem jih držala eno uro v skrinji,« je zapisala.

Preverili smo, kako so se na podražitve energentov odzvali slovenski trgovci in ali so v luči varčevanja zaradi energetske krize sprejeli ukrepe, vezane na ogrevanje. 

V Sparu znižali temperaturo ogrevanja

V trgovini Spar pojasnjujejo, da podražitve interno blažijo s pomočjo optimizacij v poslovanju, obenem pa racionalno razporejajo stroške ter izvajajo druge preudarne ukrepe. 

»Tako smo v luči podražitve energentov spremenili naše temperaturne režime v trgovinah, saj bomo pozimi prostore segrevali do 20 stopinj Celzija, poleti pa hladili do 25 stopinj Celzija,« so povedali. Prilagodili so tudi režime ugašanja logotipov in drugih osvetljenih objektov.

Dodajajo, da v vse trgovine vgrajujejo energetsko varčno LED razsvetljavo ter okolju prijazne sisteme hladilne tehnike. Hladilniki in zamrzovalniki so zaprti in tako trošijo manj energije. 

Kot pravijo, so se na podražitev elektrike pripravili z zakupom elektrike za letošnje leto že v lanskem letu. »Poleg tega pa smo na strehi našega distribucijskega centra v Ljubljani postavili sončno elektrarno, s katero bomo za lastne potrebe proizvedli približno 16 odstotkov zelene električne energije,« so še povedali za Mariborinfo.

Mercator: Pozimi ogrevanje do 18 stopinj Celzija

V Mercatorju so za Mariborinfo povedali, da si prizadevajo za zniževanje rabe energije in s tem ciljem izvajajo vrsto aktivnosti, kot so vodenje energetskega knjigovodstva za vse objekte družbe in izvajanje ukrepov za učinkovito rabo električne energije.  

Dodajajo, da so v internem priročniku za učinkovito rabo energije priporočila in navodila tudi glede osvetlitve prostorov, pri kateri se čim bolj izrabi naravna svetloba, svetila pa uporabljajo v minimalnem potrebnem obsegu. 

»Prav tako se ogrevanje v trgovinah pozimi nastavi na največ 18 stopinj Celzija, pri tem pa se z dodatnimi oblačili primerno poskrbi za zaposlene, kjer je to potrebno,« so pojasnili. 

Temperatura se namreč razlikuje, ali gre za trgovino, hladilnico, blagajne ali skladišče: »V Mercatorju so glede na delovno okolje določeni različni temperaturni režimi, ustreznost temperature v prostorih nadziramo z meritvami.«

Jager: Temperature so različne po oddelkih

»V našem podjetju smo se vedno obnašali varčno, tako pri temperaturah gretja, kot pri uporabi energije za osvetlitev,« so v kratkem odgovoru povedali v trgovini Jager: »S tem konceptom bomo tudi nadaljevali.«

Dodajajo, da so same temperature različne po oddelkih, kot so živila, tehnika, tekstil, gostinstvo, saj so potrebe potrošnika in osebja različna.

V trgovinah Hofer za ogrevanje delno uporabijo toploto iz pekarne

V trgovski verigi Hofer pojasnjujejo, da si ne glede na ekonomsko situacijo prizadevajo optimizirati delovanje na vseh področjih in sledijo mednarodnemu standardu upravljanja z energijo ISO 50001.

»Z različnimi ukrepi, s katerimi znižujemo ogljični odtis in nižamo obratovalne stroške, smo od leta 2015 do danes že zmanjšali porabo energije za približno 20 odstotkov na kvadratni meter,« razlagajo.

Kakšni so ti ukrepi? 

V Hoferju so za Mariborinfo našteli nekaj izmed uvedenih ukrepov: 

  • v trgovinah so luči ponoči ugasnjene; 
  • trgovine so osvetljene z varčnimi LED svetili;
  • na strehah 37 trgovin Hofer in upravno-logističnega centra v Lukovici so nameščene sončne elektrarne; 
  • nakupovalni prostor se v toplejših mesecih zaradi prehajanja ohlajenega zraka iz hladilnih vitrin ohlaja brez dodatnega klimatiziranja; 
  • pozimi prodajni prostor delno ogrevajo tako, da vanj preusmerjajo energijo iz pekarne; 
  • vse trgovine uporabljajo 100-odstotno zeleno energijo. 

Kot pravijo, strošek za energijo predstavlja enega opaznejših stroškov, zato si ga z omenjenimi ukrepi prizadevajo zmanjševati. A dodajajo, da dajejo velik pomen dobremu počutju sodelavk in sodelavcev na delovnem mestu. 

»Strogo zasledovanje cilja bi lahko pomenilo tudi poslabšanje delovnih razmer, saj zaradi prehladnih prostorov ne bi dosegali zakonsko določenega minimuma udobja delavcev na delovnem mestu, s tem pa bi podjetje delovalo v nasprotju z veljavno zakonodajo,« razlagajo. 

Lidl: Trgovine ogrevajo s souporabo toplote, ki jo proizvaja hladilna tehnika

V Lidlu izpostavljajo, da so v tem letu stopili na pot k ogljični nevtralnosti: »Prispevati želimo k doseganju pariškega podnebnega sporazuma, ki si prizadeva za zmanjšanje globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.«

Kot pravijo, v strategijo zmanjševanja ogljičnega odtisa spada tudi postavitev sončnih elektrarn: »Z njimi je do zdaj opremljenih že 13 Lidlovih trgovin v Sloveniji in streha logističnega centra v Arji vasi.«

Z do zdaj postavljenimi sončnimi elektrarnami načrtujejo proizvodnjo več kot 3,5 gigavatnih ur električne energije letno, tudi v prihodnje načrtujejo investicije v produkcijo obnovljivih virov energije.

»Številne naše trgovine in tudi logistični center ogrevamo s souporabo toplote, ki jo proizvaja hladilna tehnika, postavljene imamo toplotne črpalke zrak-voda in podobno,« razlagajo. 

Starejše novice