Slika je simbolična.
V različnih zdravstvenih domovih po državi se začenjajo akcije cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da cepljenje predstavlja najučinkovitejšo zaščito proti tej bolezni. 

Priporočljivo ga je opraviti v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov v toplejših mesecih.

Cepljenje priporočljivo za vse

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je priporočljivo za vse osebe, starejše od enega leta, ki živijo ali predvidevajo aktivnosti na območju, kjer se pojavlja klopni meningoencefalitis. 

Od leta 2019 je v Sloveniji v program cepljenja uvedeno cepljenje odraslih in otrok proti  klopnemu meningoencefalitisu, in sicer za otroke po dopolnjenem enem letu starosti ter odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let starosti. 

Cepljenje za to skupino se opravi s tremi odmerki cepiva, ki se plačajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

Cepljenje pripada tudi zamudnikom, med te sodijo otroci, rojeni leta 2016 ali kasneje ter odrasli, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali kasneje in še niso prejeli treh odmerkov v breme zavarovanja, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

V Sloveniji na voljo učinkovito in varno cepivo

V Sloveniji je cepivo, ki je na voljo, zelo učinkovito in varno, je za STA dejala Nadja Šinkovec Zorko z NIJZ. Poudarila je, da je cepljenje smiselno in priporočljivo še posebej za tiste, ki se radi gibljejo v naravi. 

»Kljub temu se moramo zavedati, da lahko klopa, ki nas lahko okuži, dobimo tudi na domačem vrtu,« je dejala. 

Ker je bolezen virusna, specifičnega zdravljenja zanjo ni. 

»Lajšamo lahko le simptome in nudimo podporno terapijo prizadetim organskim sistemom. Zato je preventiva pri tej bolezni še toliko bolj pomembna,« je poudarila.

Le malo Mariborčanov se odloči za cepljenje

V zdravstvenih domovih po državi akcije cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu organizirajo tekom tega in naslednjega meseca. Večina se jih odloči, da bodo cepiva v času trajanja akcije na voljo po znižani ceni. 

V Zdravstvenem domu Maribor bodo cepljenje organizirali predvidoma sredi aprila v okviru že trinajste akcije Zdravo v naravo, s katero želijo povišati odstotek precepljenosti. 

Kot so navedli za STA, se za cepljenje v njihovem zdravstvenem domu namreč odloča manjši delež pacientov, in sicer le okrog 5-odstotni. 

»Kar nekaj let se giblje številka cepljenih med 3000 do 3500 občank in občanov, tako je bilo lani cepljenih 3196 oseb, leto prej pa 3483,« so navedli. 

Za primerjavo se je v ZD Ljubljana lani aprila in maja proti klopnemu meningoencefalitisu cepilo 3129 oseb.

Klopni meningoencefalitis se prenaša z vbodom okuženega klopa

Klopni meningoencefalitis je resna virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa, pa tudi z vnosom nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov, narejenih iz mleka kužne živine. 

Prvi znaki bolezni se lahko pojavijo sedem do 14 dni po okužbi. 

Prvo obdobje bolezni se kaže kot kratka neznačilna vročinska bolezen z mišičnimi bolečinami, utrujenostjo in glavobolom. Sledi obdobje brez simptomov, ki traja okrog osem dni. 

Drugo obdobje bolezni se izraža z znaki prizadetosti osrednjega živčevja, kar lahko pušča dolgotrajne posledice (glavobol, utrujenost, motnje zbranosti, motnje spomina), včasih tudi trajne ohromitve (pet odstotkov) ali celo smrt (en odstotek), so navedli na NIJZ.

Komentarji (1)

VATO MATEJOVEC (ni preverjeno)

Človek je povzročil izumrtje mnogih živalskih vrst, to gamad, ki je nujno potrebna izumrtja, pa je spregledal...

Starejše novice