Vse pogostejša prijetja večjih števil nezakonitih migrantov ob hrvaški meji še naprej razburjajo predvsem domačine Obrežja in Središča ob Dravi, kjer namerava država proti volji domačinov postaviti začasne azilne domove.

Te dni tako Urad za oskrbo in integracijo migrantov izbira ponudnika za več kot 60 zabojnikov, 150 kovinskih pogradov in kar 400 vzmetnic. 

Namenjene pa so prav za namestitve novih migrantov, ki pogosto povsem brez težav vstopajo v Slovenijo.

»Res se bojimo za našo prihodnost«

Prebivalci Središča ob Dravi in okoliških vasi še vedno vztrajajo, da na območju nekdanjega mejnega prehoda ne bodo dopustili postavitve začasne enote azilnega doma. 

Skrbi jih predvsem za njihovo varnost.

»Ne strinjam se zato ker nas je strah, ker niti z otroci ne bomo več upali iti ven, vedno ko prihajajo, prihajajo samo moški in mladi, ki so v skupinah, pač, zelo nas je strah,« je povedala občanka Nastja.

50 bivalnih kontejnerjev

Domačine razburja, da država kljub njihovemu nasprotovanju, še naprej pripravlja vse potrebno za azilni dom v Središču.

Urad za oskrbo in integracijo migrantov namreč do 25. aprila zbira ponudbe za najem, dostavo in premike zabojnikov na različne lokacije. 

Gre za 50 bivalnih kontejnerjev, 3 pisarniške kontejnerje ter po 5 WC in tuš kontejnerjev. V istem javnem naročilu urad zbira tudi 150 kovinskih pogradov in kar 400 vzmetnic. 

»Zapirali bomo ceste«

Občinski svetnik Mitja Bogdan je povedal, da sploh ne želijo razmišljati o času, ko se bodo začeli postavljati kontejnerji. 

»Šli smo tudi v upravni spor z državo, tako da pričakujemo, da se bo na tem mestu nekaj zgodilo, kakor pa smo tudi povedali bomo stopnjevali, državno nepokorščino, zapirali ceste, mejne prehode in vztrajali pri svojem da v središču tega ne bo,« je še dodal Bogdan.

Kljub zagotovilom ministra, da je policije na tem območju dovolj, dogajanje na vasi govori drugo zgodbo. Prizori, kot je bil včerajšnji, ko se je sredi vasi znašlo skoraj 30 prebežnikov, so namreč vse pogostejši. 

Bogdan pojasnjuje: »To, kar nam pa zdaj prihaja gor to pa je čisto nekaj drugega, včeraj smo meli konkretno tu cirka 30 prebežnikov spet sami mladi fanti, 20 do 30 let... To pa je čist nekaj drugega ne.«

Prebivalci Središča ob Dravi bodo zato pri svoji zahtevi vztrajali tudi v prihodnje, nov protestni shod pa napovedujejo že jutri popoldne.

Komentarji (1)

Zlatko Trebovšek (ni preverjeno)

To je tiha okupacija držav Evrope,nekdo je rekel:naredite mi to celino muslimansko!

Starejše novice