Slika je simbolična.
Po aprilskih temperaturnih rekordih, ko so se temperature povzpela nad 30 stopinj Celzija, je sledila izrazita sprememba vremena. Zbudili smo se v hladno jutro. Je to že pustilo posledice v sadovnjakih in vinogradih na Ptuju in v okolici?

V nedeljo smo se še sprehajali v poletnih oblačilih, včeraj pa je celotno Slovenijo prešla hladna fronta, zaradi katere je celotno državo zajel dež in sneg, ponekod tudi močan veter.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že pred drastično ohladitvijo opozorilo, da je na vremensko napoved možna jutranja pozeba in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah zaradi nizkih temperatur. 

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj smo zato preverili, ali so nizke temperature pustile škodo na območju Ptuja in okolice. 

Večje škode zaradi spomladanske pozebe še ni bilo, a nevarnosti še ni konec

Po prvih ocenah Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, na Ptujskem ni bilo večje škode. A kot pravijo, nevarnost še ni mimo. 

»Koliko smo zasledili, je bila temperatura okoli ene stopinje, ni šla v minus,« je povedal Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. 

»Kljub temu bo sigurno stres pri rastlinah pri takem šoku,« pojasnjuje: »Ker smo imeli dva dni nazaj 30 stopinj, sedaj pa blizu nule.«

Reberšnik je dejal, da negotovo stremijo v naslednje dni, ker nevarnost pozebe še zdaleč ni mimo. Kot pravi, lahko že stopinja ali dve pod lediščem pusti posledice, zlasti pri sadnem drevju in vinski trti.

Najbolj občutljiva vinska trta in sadno drevje 

Tudi v prihodnjih dneh se bodo jutranje temperature gibale okoli ledišča, zato nevarnosti pozebe še ni za odmisliti.

Najbolj občutljiva je v tem trenutku vsekakor vinska trta, ki po besedah direktorja prehiteva vegetacijo za 27 dni. 

»Če pa se bo spustila temperatura do -2 stopinje Celzija, bodo pa posledice lahko že izredno velike tudi pri sadnem drevju,« pravi: »S tem da tam ocenjujemo, da bodo najbolj na udaru bolj problematične nizke lege.« 

Dodaja, da lahko nastane škoda pri žitih, a ta ne bo katastrofalna. Tudi pri vrtninah ta ne bo velika, saj načeloma še ni toliko vrtnin na prostem. 

»Zaenkrat ocenjujem, da bo, če bo prišlo do nizke temperature, največja škoda absolutno pri vinogradih in pri sadnem drevju, zlasti pri češnjah, breskvah, manj pri jablanah. Odvisno je tudi od lege in od temperatur, ki nas čakajo,« pojasnjuje: »Za danes zjutraj pa ocenjujem, da nekih večjih škod še ni bilo.

Hladna jutra tudi v prihodnjih dneh

Jutri se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne padavine, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. Najnižje jutranje temperature bodo od nič do pet, najvišje dnevne od sedem do 13, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

V petek bo delno jasno s hladnim jutrom, zjutraj bo možna kratkotrajna megla. Na izpostavljenih legah bo lahko slana.

V soboto bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami.

Vir: ARSO

Starejše novice