Slika je simbolična.
Po odpravi večine zaščitnih ukrepov pa nošnja zaščitnih mask še vedno ostaja obvezna v zdravstvu. V nekaterih zdravstvenih domovih ob tem beležijo verbalno nasilje posameznikov, ki maske ne želijo nositi, nad zdravstvenimi delavci.

V Zdravstvenem domu Kranj so za STA pojasnili, da po njihovi oceni skoraj polovica posameznikov v prostore zdravstvenega doma skuša vstopiti brez zaščitne maske, ob tem pa navajajo, da »maske nikjer več niso obvezne«.

Zaposleni jih nato opozorijo, da so maske v zdravstvu še vedno obvezne, če maske nimajo pri sebi, pa jim jo tudi izročijo.

Ob tem prihaja tudi do verbalnega nasilja, nekateri posamezniki pa kasneje, ob tem ko zapustijo prostore zdravstvenega doma, masko protestno odvržejo na tla.

Podobno opažajo tudi v Zdravstvenem domu Maribor, kjer ocenjujejo, da v zdravstveni dom brez zaščitne maske skuša vstopiti okoli tretjina posameznikov.

Opažajo, da ljudje pogosto zamenjujejo ukrep nošenja zaščitnih mask z ukrepom obveznega testiranja na novi koronavirus, ki za vstop v prostore zdravstvenih domov ni več obvezno, je za STA pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego Zdravstvenega doma Maribor Aleksander Jus.

Hitro testiranje družinski zdravniki odredijo le v primerih, ko ima pacient sume okužbe s koronavirusom, je poudaril.

Tudi v Mariboru beležijo primere verbalnega nasilja

Tudi sami imajo za primere, ko posamezniki ob vstopu v prostore zdravstvenega doma ne nosijo zaščitne maske, pripravljene rezervne maske.

Ob tem je dodal, da morajo v zdravstvu še vedno varovati zdravje pacientov in zaposlenih ter preprečevati širjenje covida-19.

Po njegovih besedah tudi sami beležijo primere verbalnega nasilja nad zaposlenimi zaradi nasprotovanja: »Nekateri ljudje so v obdobju epidemije postali še bolj agresivni. Za vse, kar se dogaja oziroma za vse veljavne ukrepe, so po njihovem mnenju krivi zdravstveni delavci.«

S podobnimi primeri se srečujejo tudi v Ljubljani

»Tudi v naši ustanovi se dnevno srečujemo s komentarji uporabnikov naših storitev o nesmiselnosti uporabe mask in nejevoljo, saj težko razumejo, da so maske v zdravstvenih ustanovah še obvezne.

Slednji izkazujejo slabo voljo in žal pogostokrat tudi verbalno nasilje nad našimi zaposlenimi in jih ob tem spravljajo v stisko,« so za STA sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana in ob tem tudi sami poudarili pomen nošenja zaščitnih mask za zaščito bolnih posameznikov, ki dnevno prihajajo v prostore zdravstvenega doma, med njimi pa so tudi imunsko oslabele osebe

Maske v zdravstvu še nekaj časa obvezne

Vodja strokovne skupine za covid-19 infektologinja Mateja Logar je v petek za STA pojasnila, da bodo maske v dejavnostih zdravstva še vsaj nekaj časa ostale obvezne, če ne vsaj priporočene: »Predvsem ob stikih z bolniki, kjer vnaprej ne moremo vedeti, kdo je kužen in kdo ne.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice