Slika je simbolična.
Vlada je ukinila izpolnjevanje PCT pogoja, brezplačno testiranje in ukrepe za preprečevanje in obvladovanje okužb. A še vedno ostaja veliko neznank, kdaj je testiranje plačljivo in kdaj ne.

S ponedeljkom je za večino dejavnosti prenehal veljati pogoj PCT. Še vedno pa ga morajo izpolnjevati uporabniki storitev bolnišnic in drugih izvajalcev zdravstvene dejavnosti v okviru mreže javne zdravstvene službe, in sicer ob sprejemu nastanitev, ob ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur ali v primeru epidemiološke raziskave in presejalnega testiranja v času nastanitve. 

Testiranje s testom HAG zagotovi izvajalec omenjenih dejavnosti.

PCT pogoj morajo še vedno izpolnjevati tudi uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domov, in sicer ob sprejemu v nastanitev ter po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur. 

Testiranje s testom HAG zagotovi izvajalec omenjenih dejavnosti.

Za zaposlene v bolnišnicah, dejavnostih socialnega varstva, nastanitvenih zavodih socialnega varstva, zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnem domu, ki prav tako morajo izpolnjevati PCT pogoj, se sredstva za izvajanje testiranja s testi HAG zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije.

Sicer pa PCT pogoja ni potrebno izpolnjevati za dostop do zdravstvenih storitev na primarni ravni zdravstvene dejavnost, osebam mlajšim od 15. let ter osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji.

 Testiranje HAG je še vedno brezplačno za:

  • Osebe z dokazilom o pozitivnem rezultatu samotesta s HAG (fotografija s priloženim osebnim dokumentom ali ploščica v zaščitni vrečki). Oseba se naroči na test HAG pri izvajalcu testiranja in dokazilo pred izvedbo testiranja predloži na vpogled. V tem primeru gre za izvajanje zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe in sredstva zagotavlja proračun Republike Slovenije,
  • Osebo, ki želi prekiniti izolacijo med 7. in 10. dnem po pozitivnem testu (HAG ali PCR). Oseba se z dokazilom o pozitivnem testu HAG ali PCR (na primer izpis iz aplikacije zVem, SMS s pozitivnim izvidom testiranja) naroči na test HAG pri izvajalcu testiranja in dokazilo predloži na vpogled. V tem primeru gre za izvajanje zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe in sredstva zagotavlja proračun Republike Slovenije. Z namenom obvladovanja širjenja okužb priporočamo, da se oseba naroči na test HAG po predhodno opravljenem (negativnem) testu HAG za samotestiranje.

Če je HAG test 7. dan ponovno pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo in lahko ponovi testiranje HAG do konca 10. dneva.

Bolnike s simptomi covida-19 pa bo na testiranje s hitrim antigenskim testom ali PCR-testom naročil osebni zdravnik, je za STA povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. 

Zmanjšalo se bo število testirnih točk

Vindišar je za STA povedal, da ob tem pričakuje, da se bo zmanjšalo število testirnih točk, na ministrstvu pa so pozvali javne zavode, da zagotovijo vstopne točke za testiranje.

Kot je še pojasnil Vindišar, je izpolnjevanje pogoja PCT nujno potrebno v primeru sprejema v bolnišnico ali v primeru invazivnih posegov, kot so endoskopija ali posegi v ustni votlini. Ni pa več potrebno za obisk zdravstvenega doma in za specialistično ambulantno obravnavno.

Ob tem je še vedno treba upoštevati epidemiološke vprašalnike, je še pojasnil državni sekretar.

Na ministrstvo za zdravje smo naslovili tudi vprašanje, kolikšna je cena hitrega testiranja za dejavnosti, kjer testiranje ni brezplačno, a smo ostali brez odgovora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice