Spletni goljufi tokrat ciljajo na uporabnike, ki prodajajo izdelke preko spletnih malih oglasov. Trdijo, da so izdelek že plačali in vas želijo preusmeriti na lažno spletno stran, kjer bi z vpisom podatkov denar prenesli na svoj račun.

Spletna prevara poteka tako, da ko oddate mali oglas, vas kmalu po SMS sporočilu ali aplikaciji Viber oziroma WhatsApp kontaktira potencialni kupec, ki se zanima ali je oglas še vedno aktualen, nato pa se zelo hitro odloči za nakup. 

Prodajalec nato dobi povezavo do spletne strani, kjer naj bi z vpisom podatkov o kreditni kartici na to kartico prejel plačilo za izdelek. Profil v aplikaciji je seveda lažen, telefonska številka pa je iz tujine.

Povezava v sporočilu vodi na lažno spletno stran, ta pa ima grafično podobo Pošte Slovenije ali do Bolhe. Lažna spletna stran je prirejena za vsako žrtev posebej in vsebuje podatke o prodajalcu in izdelku.

Da bi dali žrtvi občutek legitimnosti spletne strani, napadalci na portalu pa celo nudijo klepet kot podporo uporabnikom. 

Če oseba vnese podatke o kreditni kartici in potrditveno kodo iz SMS sporočila, lahko napadalci ukradejo sredstva z bančnega računa žrtve v znesku od limita. 

V primeru, da ste nasedli prevari nasedli, nemudoma kontaktirajte svojo banko in goljufijo prijavite na policijski postaji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice