Gradnja modernih blokov bi zastrla pogled na veduto Ptuja (foto: Nina Katarina Bračko).
Izdaja gradbenega dovoljenja za gradnjo dveh modernih blokov na Zadružnem trgu na Ptuju je mnogim stopila na žulj.

Le dober mesec dni nazaj, 4. marca 2021, je bilo izdano gradbeno dovoljenje za gradnjo dveh modernih blokov na Zadružnem trgu na Ptuju. 

Lokacija gradnje je elitna, potencialnim novim stanovalcem bi nudila dih jemajoč razgled na mestno veduto, a obenem bi vsem ostalim dva bloka zastrla enega najlepših ptujskih pogledov. 

Do gradnje so se opredelili tudi na Zavodu za varovanje kulturne dediščine, kjer pravijo, da predlagana novogradnja posega v spomenik Ptuj - Arheološko najdišče Desni breg. 

Že 5. maja 2020 je Zavod za varovanje kulturne dediščine za gradnjo modernih objektov izdal negativno mnenje. Z investicijo se niso strinjali predvsem zaradi predlagane umestitve objektov. 

»Pri tem je potrebno povedati, da je bilo z investitorjem in načrtovalci posega več usklajevanj tudi na terenu. Del naših pripomb je bil tudi upoštevan,« dodaja Srečko Štajnbaher iz mariborske enote zavoda. 

Mesec dni kasneje, 29. junija 2020, se je zavod deloma izvzel iz presoje gradnje, saj za to niso imeli pravne podlage. 

Torej, četudi bosta bloka kazila ali zastirala pogled na grad, pravni sistem, kot kaže, ne podpira omejevanja gradnje. Veduta mesta torej, iz tega vidika, ni pravno zaščitena. 

Investitor zagrozil s tožbo, zavod ponovno presojal

Na zavodu za kulturno dediščino povejo, da so bile vse pravne zadeve jasne tudi investitorju, ki je omenil možnost tožbe, ki pa bi jo zagotovo dobil. Za komentar smo poprosili tudi investitorja, od katerega še nismo dobili odgovora. 

To je Zavod za varovanje kulturne dediščine privedlo do ponovne presoje tega posega. Odločili so se na omejitev na arheologijo

To pomeni, da so svoj nabor zahtev skrajno omejili, saj je bilo za izdajo kulturno varstvenega mnenja potrebno izpolniti le pogoje, ki se nanašajo na arheološko dediščino. 

Mestna občina Ptuj naj ne bi težila k izboljšanju gradnje

Na zavodu so mnenja, da Mestna občina Ptuj ni težila k preprečitvi ali izboljšanju načrtovane gradnje, ki po mnenju zavoda predstavlja degradacijo tega pomembnega prostora ob Dravi. 

Iz občine odgovarjajo, da je načrtovana gradnja blokov dopustna iz vidika občinskega prostorskega načrta, a ne tudi iz strateškega. To so zapisali v svojem mnenju, ki pa je bilo zavrnjeno s strani ministrstva za okolje in prostor in ministrstva za kulturo. 

»Ker je gradnja tu dopustna, je v nobenem primeru ne bi mogli prepovedati in preprečiti,« dodajajo na Mestni občini Ptuj. 

Dodajajo, da na občini pozdravljajo vsako novo potencialno investicijo in so zainteresirani za gradnjo večstanovanjskih objektov. 

Decembra sklican sestanek, zahtevali so ga sosedi

Upravna enota Ptuj je 15. decembra 2020 sklicala sestanek, na katerem je bilo več akterjev, ki so podajali mnenja glede gradnje. 

Tam je tudi zavod podal svoje mnenje, s katerim bi naj bili zadovoljni tudi sosedi pozidave, ki so sestanek sklicali.

»Vsi ostali močnejši akterji, predvsem Mestna občina Ptuj in Skupna občinska uprava za Spodnje Podravje pa svoje vloge niso odigrali,« so ostri na zavodu glede njihove vloge pri odločanju.   

Odlok nepopoln, razlaga tega prepuščena vsakemu posamezniku

Po besedah Zavoda za varstvo kulturne dediščine pa tudi kulturno ministrstvo ugotavlja, da je odlok o razglasitvi ptujskega gradu za kulturni spomenik državnega pomena nepopoln. 

Odlok določa, da vplivno območje spomenika obsega tudi odprti prostor v širši okolici, a ta odprti prostor ni definiran z natančnimi merili. 

Tako je besedna zveza 'odprti prostor' prepuščena vsakemu akterju posebej. Tako bi lahko bilo tudi zemljišče gradnje del vplivnega prostora, kar bi gradnjo omejevalo, lahko pa je zemljišče že izven tega. Ker merila niso določena, je tudi odlok nejasen. 

Gradbeno dovoljenje je bilo izdano, zvrstili sta se pritožbi

Gradbeno dovoljenje za dva sodobna bloka na Zadružnem trgu je bilo izdano 4. marca 2021, kmalu za tem pa sta se zvrstili dve pritožbi. 

Načelnik ptujske upravne enote Metod Grah potrdi, da sta bili vloženi dve pritožbi na gradbeno dovoljenje, vložila pa sta jih stranska udeleženca, ki sta sodelovala v postopku. 

»Vsebine pritožbe ne moremo navajati – na kratko lahko povzamemo, da se pritožnika ne strinjata s tovrstno gradnjo na tej lokaciji,« je vse, kar razkriva Grah. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice