Foto: Bobo
Jutri naj bi se v rdeče obarvanih regijah znova odpirali vrtci, poleg tega naj bi se pričel pouk v razredih prve triade. Danes zato poteka množično testiranje zaposlenih v šolstvu, ostaja pa vprašanje, kako bo s testiranji učiteljev v prihodnje.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj, klinična psihologinja in direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Mateja Hudoklin ter vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Maja Drobnič Radobuljac.

Na začetku so predstavili nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so ob 2734 testih potrdili 293 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 10,7-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1173 pacientov, 192 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 33 oseb, 19 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 227 oskrbovancev in 107 zaposlenih, od tega 64 zdravstvenih delavcev. V zadnjem dnevu se je v domovih za starejše na novo okužil 201 stanovalec in 42 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev.

V petih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 211 okuženih uporabnikov, 12 več kot dan prej in 128 zaposlenih, od tega štirje novi.

Se bodo morali učitelji testirati vsaj enkrat tedensko?

V skladu z odločitvijo, ki jo je vlada sprejela v sredo prejšnji teden, in v skladu z načrtom sproščanja, se jutri v rdečo obarvanih regijah znova odpirajo vrtci, pouk pa se začenja tudi v razredih prve triade.

Danes zaradi tega po državi, v epidemiološko ustreznih regijah, poteka organizirano testiranje učiteljev, vzgojiteljev in vseh ostalih zaposlenih v šolah ter vrtcih.

»Gre za do sedaj najbolj množično hitro testiranje v enem dnevu, kar predstavlja velik organizacijski in logistični zalogaj,« pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Pri tem dodaja, da je hitro testiranje eden ključnih ukrepov, ki ga priporoča tako Svetovna zdravstvena organizacija, pri Evropskem centru za nalezljive bolezni, kot tudi vse slovenske strokovne institucije.

Kako bo s testiranji učiteljev vnaprej - predlog je namreč, da bi se naj učitelji testirali enkrat tedensko - Forte nima odgovorov, saj bo danes potekala evalvacija, vendar posebnih težav zaenkrat naj ne bi bilo.

 »Vrednost hitrega testa je torej v tem, da hitro poiščemo osebe okužene s koronavirusom, ki ne kažejo nobenih znakov okužb in jih izoliramo, tako da ne okužijo druge,« pravi Forte.

Poleg tega državna sekretarka poudarja pomen samozaščitnih ukrepov, predvsem ob vračanju otrok v šole. Dotaknila se je tudi nošenja mask in priporočila nošenja FFP2 mask. »V Sloveniji še čakamo stališče pristojnih služb, a zaenkrat velja, da nosimo tri slojne kirurške maske,« pravi Forte.

Vse staršem ob ponovnem vračanju otrok v šole in vrtce pa državna sekretarka naproša, da se s svojimi otroki pogovorijo o resnosti situacije, v kateri se nahajamo, da jim razložijo, kako bo potekal pouk, in da tako otroci kot tudi starši upoštevajo vse preventivne ukrepe. 

Pet ključnih priporočil ob vračanju otrok v šole

Na drugi strani se je direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj dotaknil ključnih priporočil, ki so jih ob ponovnem odpiranju šol in vrtcev pripravili na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo. Gre za nekaj ključnih področjih, ki se jih priporočila dotikajo.

Ob ponovnem odprtju šol morajo učitelji posvetiti posebno pozornost tistim učencem, ki v času pouka na daljavo, niso imeli dostopa do interneta, učencem iz ranljivih skupin, in tistim, za katere učitelji menijo, da so bili pri delu na daljavo manj uspešni. Za te učence bi naj učitelji pripravili prioritetne načrte za individualno izobraževanje.

Drugo področje se nanaša na čas za uvajalno obdobje za prilagoditev učencev na šolski ritem, šolniki namreč pričakujejo začetne težave zaradi dolge fizične odsotnosti otrok, tretje področje pa priporoča dodatno utrjevanje obravnavanih vsebin, ki so jih otroci obravnavali na daljavo. 

Četrto področje je vezano na delo učiteljev, ti morajo pripraviti ustrezno letno pripravo in načrt ocenjevanja otrok za vnaprej, da bodo imeli otroci ustrezne pogoje napredovanja in ustrezna znanja.

Peto področje pa se nanaša na sprotno beleženje ciljev, ki bodo v tem šolskem letu ostali nerealizirani ali manj poglobljeno, pri čemer naj učitelji v načrt ocenjevanja v večji meri vključijo raznolike načine ocenjevanja znanja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice