Slika je simbolična.
Banke in hranilnice v zadnjem času opažajo porast poskusov spletnih prevar, predvsem tako imenovanega 'phishinga'.

Za kaj gre? Goljufi prek elektronske pošte ali SMS sporočil pošiljajo lažna sporočila s ciljem pridobiti občutljive podatke. 

Pri tem se usmerjajo na tarče z veliko uporabniki – na primer družbena omrežja, priljubljene spletne portale in trgovine, e-poštne storitve in storitve v oblaku, dostavne službe ter banke in hranilnice. 

V Združenju bank Slovenije zato strankam bank in hranilnic svetujejo dodatno previdnost pri poslovanju v spletnih ali mobilnih bančnih aplikacijah, pri spletnih nakupih in poslovanju s plačilnimi karticami. 

Kako prepoznamo 'phishing'?

V Združenju bank Slovenije pojasnjujejo, da je 'phishing' je omrežni napad, katerega cilj je pridobitev različnih osebnih in občutljivih podatkov.

V večini primerov gre za krajo uporabniških imen in gesel ter podatkov o kreditni kartici, ki se običajno začne prek elektronske pošte, zadnje čase pa vse bolj tudi prek SMS sporočil ali s pomočjo telefonskih klicev. 

Sporočila so običajno poslana s sumljivih elektronskih naslovov, pogosto so zapisana v tujem jeziku ali v nepravilni slovenščini.

Vsem je skupno to, da prejemnika nagovarjajo h kliku na povezavo v sporočilu, običajno pod krinko nekega nepredvidenega dogodka, ki zahteva hitro ukrepanje. 

Kako to izgleda v praksi? Pod pretvezo, da sporočilo pošilja banka ali hranilnica, vas obvestijo, da je vaš račun ogrožen ali zaklenjen oziroma blokiran in da je zato treba klikniti na priloženo povezavo ter tam potrditi ali zavrniti transakcijo. 

Povezava v resnici vodi na lažno spletno stran, ki zahteva vpis uporabniškega imena, gesla in drugih osebnih podatkov. Sporočilo običajno vsebuje grafične elemente in podobo ciljane storitve, na primer mobilnih ali spletnih bank. 

»Seveda gre za lažne povezave in lažna sporočila, zato je najbolje takšna sporočila izbrisati in nanje ne odgovarjati,« svetujejo. 

Kaj storiti, če ste na povezavo že kliknili?

Če ste povezavo že odprli in vnesli podatke za vstop v spletno ali mobilno aplikacijo vaše banke, je dostopno geslo najbolje takoj preventivno zamenjati.

Če ste vnesli podatke svoje bančne kartice, je najbolje kartico nemudoma blokirati, kar storite s klicem na telefonsko številko kartičnega servisnega centra banke, ki je zapisana na hrbtni strani vaše kartice, ali s klicem na kontaktni center banke ali hranilnice.

Če ste v vaši spletni ali mobilni banki morebiti že potrdili kakšen plačilni nalog, ki so ga vnesli goljufi, o tem nemudoma obvestite svojo banko ali hranilnico. 

V Združenju bank Slovenije dodajajo, da banke ali hranilnice od vas nikoli ne bodo zahtevale, da vnašate svoje prijavne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronskih ali SMS sporočil – to je lahko prvi znak, da gre za prevaro. 

»Če niste prepričani o verodostojnosti prejetega sporočila, raje to preverite pri svoji banki ali hranilnici,« svetujejo. 

Starejše novice