Slika je simbolična.
V Sloveniji doslej potrdili 35 primerov okužb z virusom opičjih koz.

V Sloveniji so doslej potrdili 35 primerov okužb z virusom opičjih koz. Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine - iz Španije, Italije ter Bosne in Hercegovine. Dobra tretjina posameznikov se je okužila v Sloveniji, za ostale pa kraja okužbe niso mogli opredeliti, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prvi primer opičjih koz v Sloveniji so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili 24. maja. Dan kasneje so potrdili drugi primer okužbe, tudi takrat pri osebi, ki je pripotovala iz Španije.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili navodila za okužene z virusom opičjih koz, ki se zdravijo v domači oskrbi.

Slednji naj ostanejo doma, omejijo stike in upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi zdravnik in načeloma traja, dokler ne odpadejo kraste. Navodila so pripravili tudi za tesne stike okuženih.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi.

Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so doslej v 78 državah potrdili skupno več kot 18.000 primerov okužb in pet smrti.

Svetovna zdravstvena organizaicja je 23. julija izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. V sredo je nato zaradi vse pogostejših primerov okužb z opičjimi kozami v številnih državah prvič podala konkretna priporočila za spolno vedenje.

Med drugim priporoča zmanjšanje števila spolnih partnerjev, razmislek o spolnih odnosih z novimi partnerji in izmenjavo kontaktov.

Na isti dan je evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides članice Evropske unije pozvala, naj zavzamejo odločnejši in bolj usklajen pristop do izbruha okužb z opičjimi kozami. Pri tem je opozorila, da je Evropska unija postala epicenter odkritih primerov okužb.

STA je na ministrstvo za zdravje naslovila vprašanje, kako komentira poziv komisarke, odgovor še čaka. Prav tako čaka na podatke, koliko odmerkov cepiva proti opičjim kozam bo prejela Slovenija in kdaj.

Kiriakides je namreč v sredini junija napovedala, da bo Evropska unija kupila skoraj 110.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam. 18. julija je Evropska unija naročila še 54.530 dodatnih odmerkov. Gre sicer za cepivo proizvajalca Bavarian Nordic, ki je bilo na ravni Evropske unije takrat odobreno zgolj za cepljenje proti črnim kozam, a ščiti tudi proti sorodnim opičjim kozam.

Evropska agencija za zdravila je pred tednom dni predlagala odobritev uporabe cepiva omenjenega proizvajalca tudi za omejevanje okužb proti opičjim kozam.

Starejše novice