Foto: Bobo
Varovana oseba bo odslej tudi varuh človekovih pravic. 

Po spremenjeni uredbi o policijskem varovanju, ki jo je vlada sprejela v četrtek, bo varovana oseba tudi varuh človekovih pravic. 

Pri varuhu so to predlagali med drugim zato, ker je aktualni varuh Peter Svetina v zadnjih dveh letih tarča številnih groženj.

Funkcija varuha doslej ni bila del te uredbe. Pri varuhu so zato že pred časom predlagali ministrstvu za notranje zadeve razmislek o možnosti, da se funkcija varuha uvrsti med varovane osebe po četrti stopnji, čemur so zdaj sledili, so za STA pojasnili pri varuhu.

Varuh človekovih pravic po njihovih navedbah ni klasičen državni organ. »Je neodvisni organ, ki je po diplomatski hierarhiji na sedmem mestu in katerega položaj je precej podoben položaju predsednika ustavnega sodišča,« so izpostavili.

Njihovemu predlogu, da se funkcija varuha uvrsti med varovane osebe po četrti stopnji, so nadalje botrovale številne grožnje, katerih tarča je v zadnjih dveh letih tudi aktualni varuh. 

Porast sovražnosti in nestrpnosti

V zadnjih dveh letih se srečujemo s povečanjem sovražnosti in nestrpnosti, uperjenih ne le v predstavnike oblasti, neodvisnih institucij, stroke, politike ali medijev, ampak tudi v posameznice in posameznike z drugačnim političnim ali svetovnonazorskim pogledom, so spomnili.

Spremenjena uredba o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, sicer določa, da se za varovanje predsednika vlade in njegovih družinskih članov sprejme posebna uredba.

Nadalje navaja, da bo podpredsednik vlade varovan po tretji stopnji, če bo to narekovala ocena ogroženosti, sicer pa po četrti stopnji. Po četrti stopnji so med drugim varovani ministri, predsednik državnega sveta, ustavnega in vrhovnega sodišča in generalni direktor policije.

Temu ustrezno se bosta prilagodili tudi določbi o varovanju bivšega podpredsednika vlade, pri čemer pa spremembe na varovanje bivših podpredsednikov vlade, ki jih policija varuje v trenutku uveljavitve te uredbe, nanje ne vplivajo, so v četrtek sporočili z vlade.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Korenina (nepreverjen)

Varuha človekovih pravic, varovati pred ljudmi, je pa res eno svetovnih čudes. No, za SLO politiko nič čudnega. Pomeni, da je funkcija varuha ljudi, da je zaščiten pred ljudmi. O sveta preproščina!

Starejše novice