Županja Nuška Gajšek in izvajalec Drago Zorec ob odkritju temeljnega kamna.
Vežica na rogozniškem pokopališču je dotrajana. Na njenem mestu bo zrasla nova, dela pa se lahko že pričnejo.

Mestna občina Ptuj je nedavno izdala javno naročilo za izgradnjo poslovilnega objekta na rogozniškem pokopališču na Ptuju.

Gradnja tega sega že kar v 70. leta 20. stoletja, zdaj je pa čas za obnovo, saj je stavba energetsko neučinkovita, pa tudi funkcionalnost te šepa. 

Rekonstrukcija že obstoječe vežice

Občina se je odločila za rekonstrukcijo že obstoječe vežice. Javne službe Ptuj so zaradi svoje pogrebne dejavnosti podale smernice, občina pa je pristopila k izbiri projektanta. 

»V zvezi s poslovilnim objektom na novem rogozniškem pokopališču smo po tem, ko smo dobili nekoliko višje izvajalske ponudbe, kot smo pričakovali, sedli skupaj s projektantko in našimi službami in še enkrat podrobno pregledali projekt,« so takrat za Ptujinfo razkrili na občini.

V predlogu proračuna za leto 2022 so za rekonstrukcijo vežice namenili en milijon evrov, na občini pa so takrat upali, da bodo dobili ponudbe v okviru teh zagotovljenih sredstev. 

Kakšna bo nova vežica? 

Vežica bo po rekonstrukciji in prizidavi merila 19,8 metrov na 25,15 metrov, nadstrešek pa bo meril največ 19,8 metrov na 10,78 metrov.

Objekt vežice bo imel klet, pritličje in tudi neizkoriščeno podstrešje. Strehi vežice in nadstreška bosta dvokapnici z naklonom petnajstih stopinj. Tlakovanje bo iz naravnega kamna v sivi barvi.

Od obstoječega objekta bo ohranjen le kletni prostor in temelji, ostalo bo porušeno. 

Okoli nove vežice so predvidene tudi zelene površine, in sicer urejena trata, pred objektom bo živa meja in cvetlice ter drevesa, ki jih bo priporočil strokovnjak za hortikulturo. 

Celotna investicija znaša 881.614,82 evrov brez davka na dodano vrednost, dela pa bi naj bila končana že letošnjega septembra. 

Odkrili temeljni kamen, dela se lahko pričnejo 

Za novo vežico sta danes temeljni kamen odkrila Nuška Gajšek, županja Ptuja, in Drago Zorec, direktor podjetja M. Z. Gradbeništvo, ki je izvajalec del.  

Gajšek je na odkritju temeljnega kamna povedala, da so se prvi koraki za novo vežico začeli izvajati že v prejšnjem mandatu, ko so bili izrisani projekti. Izhajali so iz prvotnega dela prejšnje mestne oblasti, a so poskušali projekt racionalizirati. 

Preverjali pa so tudi možnosti glede sanacije stare vežice, a so ugotovili, da bistvene razlike v ceni, med novogradnjo, kakor bo sedaj, in le sanacijo, ni. Novogradnja je bila tako bolj optimalna rešitev. 

»Danes je ta dan, ko se začenja. Kmalu bo ta vežica, ki je za nami, padla in namesto nje bo zrasla nova,« pove Gajšek. 

Zorec je dodal, da so pripravljalna dela že končana in da zapletov pri gradnji ne pričakuje, saj gre za klasično nosilno gradnjo. 

Starejše novice