Čeprav jesen že vztrajno trka na vrata, se poletne temperature še vedno ne dajo, vendar kako dolgo še?

Potem ko je ohladitev konec minulega meseca nekoliko znižala temperature, nas je zdaj dosegla topla zračna masa, ki se bo nad našimi kraji zadrževala še vsaj do petka.  

Prva polovica septembra se je tako izkazala za eno najtoplejših od leta 1961, saj se je temperatura po pretežnem delu Slovenije gibala približno 2 ali 3 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem. Na večini naših vremenskih postaj se to obdobje uvršča na drugo ali tretje mesto. 

Kot so zapisali v Agenciji Republike Slovenije za okolje, se je 12. septembra, ko smo izmerili najvišjo temperaturo v mesecu, živo srebro tudi ponekod v notranjosti države povzpelo nad 30 stopinj Celzija. 

Rekordno septembrsko temperaturo 34,6 stopinj Celzija so sicer izmerili 7. septembra leta 1973 na vremenski postaji Dragonja. 

Konec tedna hladna fronta?

V zgodnji jeseni nas topel zrak iz Sredozemlja še lahko doseže, a je september tudi prvi mesec, ko se do nas prebijejo prvi izraziti prodori hladnega zraka iz severnega dela Evrope.

Konec tedna se medtem nakazuje izrazit prehod hladne fronte, ki bo po zahodni zajela še srednjo Evropo. Obeti za naše kraje so še negotovi, saj bi nas lahko le oplazila ali pa prinesla izrazito spremembo.

Preberite še

Starejše novice