Foto: Bobo
Od uvedbe elektronskih vinjet je minilo nekaj več kot eno leto. Preverite, ali je vaša vinjeta še veljavna in ali se še lahko vozite po avtocesti.

1. decembra 2021 so v veljavo stopile elektronske vinjete, digitalna različica vinjete v obliki nalepke.

Novost elektronskih vinjet pa je med drugim tudi ta, da ne veljajo več do zadnjega januarja prihodnje leto, ampak potečejo točno na isti datum, eno leto od nakupa elektronske vinjete.

Nakup e-vinjete je mogoč tako na spletu kot tudi na fizičnih prodajnih mestih, za nakup pa je potrebna registrska številka vozila, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov.

Kje lahko preverite, ali vaša elektronska vinjeta še velja?

Vozniki, ki so elektronsko vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prijeli ob nakupu elektronske vinjete.

V primeru, da ste se za elektronsko vinjeto registrirali na uradni spletni trgovini ste jo prejeli na svoj e-vinjetni račun, če pa ste elektronsko vinjeto kupili na uradni spletni trgovini brez registracije, pa ste potrdilo o nakupi e-vinjete prejeli na svoj elektronski naslov.

V primeru, da fizičnega potrdila o nakupu ne najdete, lahko veljavnost svoje e-vinjete preverite na uradni spletni strani Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, tako da začnete s postopkom nakupa nove elektronske vinjete.

Po vnosu vseh potrebnih podatkov, vas bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici opozoril, če je na registrski tablici še veljavna e-vinjeta in prikazal podatke o trajanju veljavnosti.

Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji opozarja na pomembnost točnih podatkov

E-vinjeta je vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko oznako in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred. 

Če se registrska oznaka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko oznako vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske oznake in izbiro cestninskega razreda je odgovorna stranka.

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih zaznali od začetka prodaje e-vinjet je pomota pri vrstnem redu znakov. Med napakami je pogosta tudi zamenjava med seboj podobnih znakov.

Cene vinjet ostajajo nespremenjene

Za letno vinjeto za osebna vozila bo potrebno še naprej odšteti 110 evrov, za mesečno 30 evrov, za tedensko pa 15 evrov.

Za enosledna motorna vozila stane letna vinjeta 55 evrov, polletna 30, tedenska pa 7,50 evrov.

Možnost vračila sorazmernega dela

V primeru, da ste vozilo, na katerega je vezana letna ali polletna vinjeta odjavili iz evidence registriranih vozil, lahko zahtevate vračilo sorazmernega dela.

Zahtevek za vračilo sorazmernega dela lahko vložite v spletni trgovini, na prodajnih mestih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, ali pa ga pošljete po pošti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice